SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Slovenië
Plaats :Ljubljana
Groep :Student folk dance group 'France Marolt'
omschrijving :

 

Slovenië is in haar huidige vorm ontstaan in 1991 en daarmee één van de jongere landen van de wereld en  kent een grotendeels mediterraan klimaat, aan de kuststrook is het klimaat continentaal. De studentengroep 'France Marolt'  komt uit de hoofdstad Ljubljana, ongeveer in het midden van het land gelegen. De oude stad bevat gebouwen uit vele perioden, zoals de renaissance en het classicisme. Het kasteel "Ljubljanski Grad" is één van de grootste bezienswaardigheden.

 

                              ( Ljubljana met het kasteel 'Ljubljanski Grad' )

 

Student folk dance group ‘France MAROLT’ werd in 1948 opgericht door de in Slovenië zeer bekende etnomusicoloog France Marolt (1891-1951). De groep is sinds de 90-er jaren nauw verbonden aan de universiteit van Ljubljana en als eerbetoon aan de oprichter is ook altijd zijn naam aan de groep verbonden gebleven. De universiteit is tegenwoordig de belangrijkste sponsor van de groep.

 Samen met zijn vrouw Toncka Marolt, die tot op haar 80e jaar voor de groep bleef werken, is door de heer France Marolt de basis gelegd voor een professioneel dansensemble. Ook onder de huidige artistieke leiding mag het gezelschap zich rekenen tot de beste folkloristische dansensembles van de Balkan.
 


Mirko Ramovs is de auteur van meer dan 50 choreografieën van Sloveense volksdansen. Al vanaf de oprichting is de groep ‘France Marolt’ succesvol geweest met haar traditionele Sloveense volksdansen, die zowel in eigen land als ook in het buitenland erg geliefd bleken te zijn. De groep is regelmatig op de Sloveense televisiezenders te bewonderen en wordt ook heel regelmatig uitgenodigd voor buitenlandse folkloristische dansfestivals.

 


Een prijs waar men met recht trots op is de in 1974 gewonnen Europese Prijs  voor Volkskunst (‘Europa Preis für Volkskunst’). In 1998 werd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de groep het gouden ereteken van de Republiek Slovenië aan de groep uitgereikt door de voormalige president van Slovenië, de heer Milan Kucan.

 


Sinds haar oprichting heeft de groep opgetreden in alle Europese landen, Algerije, Tunesië, Egypte, Israël, Syrië, de Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten, Canada, Argentinië, Zuid-Korea en Mexico. De groep was in 2009 op het festival in Sas van Gent en in 2011 ging een optreden tijdens het SIVO-festival op het laatste moment niet door. Dit jaar krijgen ze een herkansing!

 De groep wordt bijgestaan door een bijzonder orkest en heeft naast het dansprogramma ook schitterende volksliederen in het repertoire. De kleding van de groep is zorgvuldig afgestemd op de regio’s waar de dansen haar oorsprong vinden.

 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker