SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Dokkum
Groep :Dockumer Skotsploech
omschrijving :

 

 

Uit het Friese Dokkum komt de inmiddels ruim 20 jaar geleden opgerichte ‘Dockumer Skotsploech’. Skotsen is een oud Fries woord voor dansen dus men skotste vroeger in Dokkum in plaats van te dansen. Of dat iets met ijs en schotsen te maken heeft ……

 

 

Er wordt gedanst in zogenaamde ’modekostuums’,  Friese kostuums geïnspireerd op de dracht van rond 1850-1860. Het was een rijke tijd en de boeren verdienden goed vooral  door de boterhandel met Engeland. Die rijkdom wilde men graag tonen in de kleding.

 

 

Bij de dames kwam dat ook tot uitdrukking in de sieraden en vooral de oorijzers. Oorspronkelijk waren oorijzers praktisch bedoeld, maar in 1850 groeide dit uit tot een volle, liefst gouden kap die het hele hoofd bedekte, versierd met juwelen en veren. De sieraden waren vaak luxe en uitgevoerd in goud of zilver met gitten (zwart) of bloedkoraal. Vrouwen droegen een zilveren beugeltas, vaak voorzien van gegraveerde voorstellingen uit de bijbel en de chatelaine (ketting in vroeger tijden door kasteelvrouwen gedragen), maakten het plaatje compleet.

 

 

De heren mochten zich ook bijzonder kleden en droegen een lakense jas, een vest en wit overhemd, een fluwelen kuitbroek met daaronder blauwe wollen kousen en zwarte leren schoenen, waarop zilveren gespen prijkten. Op het hoofd een zwarte zijden hoed (goed bekeken kwamen alle luxe stoffen aan bod) en als sieraad droeg een man zijn signetten (ketting waaraan de vorm van een zegelstempeltje hangt) met daaraan een horloge en een zegelring. Andere voorwerpen die een man wel bij zich droeg waren o.a. een sigarenpijpje, een beurs of een mes.

 

 

Door de Dockumer Skotsploech wordt zowel nationaal als internationaal opgetreden en er zijn zowel binnen- als buitenlandse groepen ‘thuis’ ontvangen. Niet alleen vanwege de dansen maar ook vanuit historisch perspectief gezien is het zeker de moeite waard de Friese pronk en praal tijdens SIVO  te komen bekijken.

 


 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker