SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Rekken - Eibergen
Groep :De Plaggenmeijers
omschrijving :

 

De folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers is afkomstig uit de gemeente Rekken–Eibergen gelegen in de Gelderse Achterhoek. Opgericht in 1945 op initiatief van enkele bestuursleden van de ‘Vereniging Rekkens Volksfeest’, ontstond een dansgroep waarbij het dansen als vanzelfsprekend voorop staat maar ook veel waarde wordt gehecht aan gezelligheid en plezier.

 

 

De naam is ontleend aan een beroep uit vroeger tijden, dat verwijst naar het ‘plaggen maaien’ of ‘plaggen steken’. Deze plaggen ofwel zoden werden gebruikt als strooisel in de stallen en later voor bemesting van het land. 

 

 

Momenteel bestaat de hele folkloristische groep uit 54 leden waarvan er 35 nog regelmatig actief zijn. De kleding van De Plaggenmeijers behoort tot de oud-Gelderse dracht en werd rond 1900 door hun voorouders gedragen.  Het meest opvallende kledingstuk is de ‘knipmuts’ van de dames. Naast het daagse tenue showt  de dansgroep ook de zondagse dracht. Hierbij worden de geruite schorten verwisseld voor een zijden schort en maken de witte klompen plaats voor schoenen. Aardig om te weten is dat de ‘knipmutsen’ tot op de dag van vandaag nog steeds ambachtelijk worden gemaakt                       


Er wordt op verschillende locaties zowel binnen als buiten in de open lucht opgetreden. Het doel  van De Plaggenmeijers is het publiek een fraai ‘theaterachtig  schouwspel’ te bieden. Vaak beelden ze een actie of activiteit van rond 1900 uit, zoals bijvoorbeeld een ruzietje tussen twee geliefden of de werkzaamheden rond de oogsttijd.  Vrolijkheid is troef bij deze enthousiaste groep echte liefhebbers uit de Achterhoek.

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker