SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Gorssel
Groep :Gorsselse Boerendansers
omschrijving :

 

De Gorsselse Boerendansers komen uit de voormalige Gelderse gemeente Gorssel uit de omgeving van Deventer.

 

 

In 1931/1932 zijn zij onder leiding van ‘Boeren-generaal’ H.J. de Rooy, begonnen met folkloredansen. De officiële oprichting volgde in 1934, met als doel de folkloredansen zoals die in de Achterhoek gedanst werden, ten uitvoer te brengen. Deze dansen werden in die tijd vooral op bruiloften en jaarmarkten uitgevoerd. In het officiële oprichtingsjaar 1934 werden de Gorsselsche Boerendansers uitgenodigd  Nederland te vertegenwoordigen in Wenen. Hierna volgden meerdere binnen- en buitenlandse festivals in heel Europa. 

 

 

De dansen worden uitgevoerd in klederdracht uit de jaren rond 1900. De dames dragen een witte knipmuts met een zwart onder mutsje, een zwart jack, een zwarte boven rok (van gladde stof), een onderrok (mag gebloemd zijn), een witte onderbroek met achterklep en zwarte kousen. Het blauw/wit geblokte schort heeft een bovenstukje en het blauw/witte onderschort is van katoen. Als finishing touch dragen zij een gehaakte omslagdoek en blankhouten of witte klompen.

 

                                            

 

De heren dragen een zwarte broek met ‘voorklep’, een (blauw) gestreepte boezeroen met zwarte bef, een zwart vest en daarover een zwarte jas. Het vesthorloge en de blankhouten of witte klompen maken hun kostuum compleet. De dansgroep bestaat momenteel uit 16 paren, een dansleider en 3 muzikanten. De laatste jaren treedt de groep zo’n 30 keer per jaar op, veelal op jaarmarkten maar ook in hotels of verzorgings- en ziekenhuizen. 

 

 

Belangrijkste doel van de Gorsselse Boerendansers is om d.m.v. dans en zang de landsgrenzen en de verschillen tussen diverse nationaliteiten te doen vervagen, waardoor acceptatie en tolerantie de boventoon voeren.  De groep uit Oost-Nederland hoopt met hun deelname aan festivals op deze manier een steentje te kunnen bijdragen aan een beter begrip tussen de verschillende volkeren. Het totale repertoire telt 24 dansen en wie weet voert men in Odoorn ook de ‘Veleta’ (de Spaanse wals) of ‘De Driekusman’ wel uit!

 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker