SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Italië
Plaats :Marsala
Groep :Gruppo Folklorico Lilybetano Citta'di Marsala
omschrijving :

Italië

Gruppo Folklorico Lilybetano Citta'di Marsala

www.gruppofolklilybetano.it


 

De folkloristische dansgroep 'Lilybetano' is één van de oudste authentieke folkloregroepen van Sicilië.

 


Het koor werd opgericht in 1951 door Pietro Patti, een jonge musicus uit Marsala, die al van jongs af aan passie had voor de op het eiland populaire traditionele muziek. Hij richtte met enkele vrienden de groep 'Lilybetano' op. Aanvankelijk bestond die uitsluitend uit mannen, maar in 1953 werd besloten ook vrouwen toe te laten. Met de komst van de vrouwen begon de periode van veel succesvolle jaren.

 

 

Zowel in als tot ver buiten Italië heeft de groep inmiddels een uitstekende reputatie opgebouwd. De typische Siciliaanse instrumenten die gebruikt worden zijn:
De BUMMULU: de bekende terracottavaas, waarin wordt geblazen en die een doffe toon voortbrengt. Tijdens de optredens wordt de vaas regelmatig omhoog gegooid en weer opgevangen.


De FRISCALETTU: een fluit die van bamboeriet wordt gesneden. Hoe korter de fluit hoe hoger de toon. De MARRANZANU: een Indisch windinstrument met een heel ongewoon, kenmerkend geluid. Het wordt bespeeld met de tong en de vingers. Het instrument is typisch Siciliaans.


De TAMMURU: een cilindrische houten trommel die aan één kant met twee lagen leer is uitgerust. Om meer sfeer aan de liederen toe te voegen heeft de groep ook de gitaar en de accordeon aan de muziekgroep toegevoegd.
 

KOSTUUMS
De mensen dragen een origineel Siciliaans kostuum, traditioneel gedragen door de boerenbevolking van het eiland. Het bestaat uit een vest, een korte fluwelen broek, een wit overhemd, witte sokken en leren schoenen.
De mannen dragen een rode satijnband om hun middel en een rode katoenen sjerp.


Het kostuum van de vrouwen is eveneens representatief voor de traditionele kleding van de boerenvrouwen uit Sicilië. Het bestaat uit een witte blouse, een blauw fluwelen vest, een zijden kleurige rok met een wit schort. Op koele dagen dragen zij ook een sjaal.

 


 


 

  

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker