SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Burgum
Groep :De Eastergoa Skotsers
omschrijving :

 

website: http://www.folkloristischedansgroepburgum.nl/

 

 

De folkloristische dans-, muziek,- en zanggroep Eastergoa Skotsers Burgum is in maart 1988 opgericht met als doel de oude Friese folklore in stand te houden en uit te dragen.

 

Vijf dansparen die allen bekend waren in de wereld van het volksdansen, wilden een nieuwe weg inslaan. Aan enthousiasme geen gebrek, maar de groep had moeite om een plek te vinden waar ze konden oefenen. Uiteindelijk kwamen ze terecht in Burgum.

 

 

De naam van de groep komt van de streek waar ze vandaan komen. Friesland werd na 1500 in vieren gedeeld; Oostergo, Westergo, de Zeven Wouden en de Elf Steden. De groep die Odoorn bezoekt komt uit Oostergo en dat is in het Fries Eastergoa. Skotsers is natuurlijk het Friese woord voor dansers.

 

De dansers hebben bewust gekozen voor een Friese naam, omdat ze hun verbondenheid met
Friesland willen laten zien. De Eastergoa Skotsers hebben ook hun eigen vlag met de kleuren rood en wit, en een eigen vaandel.

 

 

De Eastergoa Skotsers onderscheiden zich door de keuze voor het Fries kostuum zoals dat werd gedragen in de periode 1820 – 1840. Alle kostuums die gedragen worden zijn met de hand gemaakt en bestaan uit louter natuurlijke stoffen zoals katoen en zijde.

 

Binnen de Eastergoa Skotsers bestaat er een grote verscheidenheid aan kostuums voor vrouwen. Doordat er gekozen is voor een periode van 20 jaar, is zichtbaar dat ook in die periode de kleding aan mode onderhevig was. Maar daarnaast heeft men in deze periode ook bepaalde tradities van het Friese kostuum behouden. Dit betekende dat er vele variaties waren in de kostuums.  

 

 

Het kostuum voor de vrouw is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Vrouwen dragen ondergoed, een rok en daarboven een zogenoemd ‘jak’ (bovenstuk dat reikt tot over de heupen). Ook dragen de vrouwen een schort om de taille en een ‘tipdoek’ over de schouders. Om het geheel af te maken dragen vrouwen een oorijzer met floddermuts en mogelijk enkele sieraden.

 

 

Tot slot dragen de vrouwen witte katoenen  (knie-)kousen, in zwart leren schoenen voorzien van een zilveren gesp. Bijzonder aan het Friese kostuum is de hoofdtooi voor de vrouw. Dit bestaat uit verschillende onderdelen. Over het opgebonden haar komt een witte muts, afgewerkt met een gebreide of gehaakte rand. Hierover wordt een zwarte muts gedragen waarop het oorijzer wordt geplaatst. Het oorijzer zoals dat wordt gedragen door de Eastergoa Skotsers is van zilver en kent twee versies: een smalle en een brede.          

 


Ook het kostuum voor de man is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Zij dragen een ‘baitsje’ (jasje), gemaakt van katoenen damast. Dit ‘baitsje’ is voorzien van knopen, die van dezelfde stof kunnen zijn, maar ook van been, tin of zilver. Onder het ‘baitsje’ draagt de man een linnen hemd, met een geborduurde kraag en manchetten. De  kraag en manchetten worden gesloten door zilveren knopen.

 

 

Om de hals wordt een katoenen of zijden effen sjaaltje geknoopt. De kleur van dit sjaaltje past bij de kleur van het kostuum. De broek die de mannen dragen is een zogenaamde ‘flapbroek’. Deze is gemaakt van zwart fluweel en heeft een flap aan de voorzijde, voorzien van knopen. De broek komt tot over de knie en wordt daar gesloten met een zilveren gesp.

 

De mannen dragen gebreide wollen kniekousen. De schoenen zijn zwart en voorzien van een zilveren gesp. Op het hoofd dragen de mannen een zwarte hoed, die bekend staat als ‘biedermeier’. Ook deze is voorzien van een zilveren gesp.
    
  

Tenslotte dragen de meeste mannen een zilveren zakhorloge aan een ketting met signetten. De groep danst een show met dansen uit dezelfde periode als de kostuums en het programma bevat enkele zeer specifieke dansen uit de regio Eastergoa oftewel Oostergoo. In totaal kunnen ze uit een repertoie van maar liefst zo'n 60 dansen putten.Ook in 2013 bezochten de Friezen het festival in Odoorn.

 

 


 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker