SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Heerenveen
Groep :Tjongerskotsploech
omschrijving :

                                                                      

Nederland

Tjongerskotsploech

www.tjongerskotsploech.nl


 

De Tjongerskotsploech, opgericht in 1974 in Oldeholtwolde - ten zuiden van de Tjonger, heeft aan deze gekanaliseerde rivier haar naam te danken. Tien jaar later verhuisde de skotsploech van de gemeente Weststellingwerf naar de gemeente Heerenveen. Bij binnen- en buitenlandse folkloristen is de naam Heerenveen bekender dan Oldeholtwolde.

 

Met name de Scandinavische dansgroepen kennen Heerenveen vanwege het ijsstadion Thialf. De leden van de groep gaan gekleed in oud Fries kostuum, geheel identiek aan wat omstreeks 1850-1860 door de rijke boerenstand in Friesland werd gedragen.

 

De welstand van de boerenbevolking rond 1850 komt tot uiting in de unieke kleding die door de Tjongerskotsploech Heerenveen in ere wordt gehouden. Dankzij de boterexport, die in 1850 zijn hoogtepunt kende, waren de boeren in staat hun rijkdom, d.m.v. exclusieve sieraden, te tonen aan hun omgeving.

 

Bijzonder zijn de kostbare sieraden van de dames, zoals de zilveren beugeltas, de zilveren chatelaine, gouden halskettingen, gouden armbanden en het breed gouden of zilveren oorijzer (een kap die het gehele hoofd bedekt). De heren gaan gekleed in een zwarte fluwelen kniebroek met blauwe kousen, een halflange zwarte jas en een hoge hoed. Het geheel is versierd met zilveren knopen, zilveren gespen en zilveren signetten met horloge, of met een horloge aan een ketting.

 

De Tjongerskotsploech is aangesloten bij de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland. De doelstelling van de Federatie is onder andere het opwekken van begrip en belangstelling voor de oude volkscultuur en de bevordering daarvan, met name zoals dit tot uiting komt in muziek en dans, volkskunst, streektaal, ambacht, gildewezen, sport en spel.

 

De Tjongerskotsploech was al eens eerder in Odoorn en wilde graag nogmaals deelnemen aan ons festival.

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker