SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Beckum
Groep :Folkloristische Dansgroep 'Twentsche Leu'
omschrijving :

Nederland

Folkloristische Dansgroep 'Twentsche Leu'

www.twentscheleu.nl


 

 

Tijdens een gezellig samenzijn in 2004 bij één van de leden gingen de meubelen aan de kant, kwam er accordeonmuziek bij en begon men gezellig te dansen. De meesten hadden al een folkloristische achtergrond. En zo kwam van het één het ander. Toen er een goede ruimte was gevonden, ging de groep elke donderdagavond oefenen te Beckum, een klein dorp bij Hengelo.

 

Op 6 november 2005 vond de officiële oprichting plaats en daarmee is dit tot nu toe de jongste Folkloristische Dansgroep van ons land. De naam was snel gekozen. Twentsche Leu betekent Twentse mensen, de leden komen o.a. uit Almelo, Delden, Haaksbergen, Hengelo, Holten en Markelo. De dansgroep bestaat momenteel uit 26 leden.

   

Na de oprichting was er veel belangstelling van de Twentse media, waarna de lezers hielpen met het aanbieden van o.a. kleding, knipmutsen en omslagdoeken. Daaruit bleek dat er nog wel het nodige bewaard is gebleven uit die tijd. De kleding bestaat uit een zondags en een daags kostuum en dateert van rond 1900. Met enorme inzet van een ieder, waarmee vele uren zijn gemoeid, is de kleding op orde gemaakt.


De doelstelling van de groep is om de folklore naar buiten uit te dragen, zowel in dans, klederdracht als in oude ambachten. In het prille bestaan zijn er al de nodige optredens gegeven tijdens festivals, in zorg- of bejaardencentra, tijdens feesten en Twentse festiviteiten.

  

Naast het dansen dragen de groepsleden in hun streektaal gedichten voor, geven uitleg over de kleding en mag het Twents volkslied niet ontbreken. Elk jaar wordt in het voorjaar een Folkloremiddag en een Herfstwandeltocht op de 1e zondag van november georganiseerd. De Folkloristische Dansgroep 'Twentsche Leu' is dus een jonge groep volop in beweging!


 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker