SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :België
Plaats :Leuven
Groep :Koninklijke Volkskunstgroep Reuzegom
omschrijving :

Website 

www.reuzegomleuven.be

 

1945, een historisch jaar. Het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar ook de oprichting van volkskunstgroep Reuzegom! De groep bestaat nog steeds. 
                     
Het ensemble is niet voor niets uitgekozen om België in 2004 te vertegenwoordigen op de 3e Wereldfolkloriade in Hongarije!
Reuzegom werd opgericht in Leuven en is één van de meest dynamische volkskunstgroepen in Vlaanderen.


Om de verbondenheid met Leuven te benadrukken verwijst de groepsnaam naar de melodie van het reuzenlied dat daar nog altijd regelmatig op de beiaard weerklinkt.
 
In de beginjaren danste Reuzegom voornamelijk buitenlandse dansen - het Vlaamse repertoire was beperkt, maar langzaamaan werd het repertoire steeds Vlaamser. Pas in 1958 trad Reuzegom voor het eerst naar buiten. Dat eerste optreden met Vlaamse dansen had plaats op de Expo van 1958: een hele eer! Het was een succes en Reuzegom is nooit meer van het podium verdwenen.

 

De dansgroep van Reuzegom brengt podiumgerichte programma's rond bepaalde thema's zoals de oogst, het gildeleven, feestmarkten en trouwen. De optredens worden begeleid door het eigen orkest met o.a. accordeon, dwarsfluit, viool, blokfluit, vlier, doedelzak, fijfer en slagwerk.

 

Ze toont niet alleen traditionele dansen, maar ook nieuwe, eigen creaties op traditionele muziek. Deze nieuwe dansen sluiten weliswaar aan bij de traditie, maar zijn vlotter en aantrekkelijker voor het publiek om naar te kijken.


De kleding is historisch verantwoord en ontstond na diepgaand zoekwerk. Ze is gebaseerd op de Vlaamse streekdrachten uit de periode 1800-1850.
Het bijzondere aan deze kleding, naast de historische details, is de variatie aan kleuren en modellen, die de optredens extra aantrekkelijk maakt.
Bij Reuzegom zijn geen twee dezelfde dansparen te vinden, een verfrissende uitzondering in de folklorewereld!


De groep treedt ook op in Brabantse burgerkledij, de klederdracht van de bourgeoisie uit de periode 1830-1860. De afgelopen 60 jaar was Reuzegom te gast in bijna alle Europese landen en ook op enkele festivals in Afrika (Tunesië, Madeira) en de Verenigde Staten.


De afgelopen jaren toog Reuzegom eveneens naar Litouwen om deel te nemen aan het CIOFF-festival 'Baltica', naar Aurich en Lüdenscheid in Duitsland en naar het CIOFF-festival van Saintes in Frankrijk.

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker