SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Frankrijk
Plaats :Chateaurenard
Groep :Escolo di Tourre
omschrijving :

Website

escoloditourre.free.fr/

 

 

Tot op de dag van vandaag is de groep uit Chateaurenard bezig de tradities en volksculturen van de eigen regio levendig te houden en over te dragen aan volgende generaties. De echtheid van de traditionele kostuums is pas na lang zoekwerk weer boven water gekomen en men is er nog steeds trots op dat al dat speurwerk uiteindelijk beloond is.

 

De kostuums die de groep nu draagt dateren van eind negentiende eeuw.
Als men het kostuum en de bijbehorende hoofddeksels aantrekt, laat men zich leiden door de gelegenheid waarvoor men het draagt.

 

De stijldanskostuums zijn gemaakt van rijke zijde en taf, met fijne kanten sjaals. De hoed is versierd met een kostbaar lint van gekleurd, zijdeachtig fluweel. Het kostuum van de stad Arles is minder rijk en bestaat uit een gekleurde rok en een witte hoofddoek. De cape is soms gekleurd en vaak marineblauw.

 

De muzikale begeleiding van de groep bestaat uit drummers, die slechts gebruik maken van twee instrumenten: de dwarsfluit (piccolo met drie gaten) in de linkerhand en de trommel (drum lang en smal) die met de rechterhand bespeeld wordt en het ritme voor de groep aangeeft.

Men kent een aantal hoofdthema's in het programma en ze onderscheiden zich in militaire dansen en stijldansen.

 

De militaire dansen worden gekenmerkt door grote behendigheid en zijn  tamelijk atletisch. Deze werden oorspronkelijk uitgevoerd door matrozen als een competitie tussen de bemanning. De technische stappen doen denken aan klassieke dans.

De stijldansen zijn algemeen bekend van het hof van koning Lodewijk XVI. Typische kenmerken van deze dansen zijn de glijdende bewegingen.
Heel fraai om te zien hoe de dames in hun schitterende jurken deze dansen presenteren.

 

Verder kent men dansen die voortkomen uit de alledaagse activiteiten. Deze dansen hebben een meer speels karakter en worden uitgevoerd met allerlei eenvoudige attributen zoals stokken, linten, hoepels en tamboerijnen.

 

Trots is de groep op het feit dat men de stad Arles al diverse keren mocht vertegenwoordigen. Het ensemble bestaat uitsluitend uit vrijwilligers die jaarlijks deelnemen aan diverse evenementen. Ook bewaart de groep goede herinneringen aan het festival in Burgum waar ze in 2005 aan deelnam.

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker