SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Belarus
Plaats :Minsk
Groep :Folk Dance ensemble 'Belaya Rus'
omschrijving :

 

Vanwege de grote indruk die het SIVO-festival in 2010 heeft achtergelaten bij de vertegenwoordiging van de ambassade van Wit-Rusland kwam van daaruit het verzoek om behulpzaam te mogen zijn bij de selectie van dansgroepen uit dit land.


Het folkloristisch dans ensemble ‘Belaya RUS' (Wit Rusland) is opgericht in 1946 en richt zich vooral op de kunst van de Wit-Russische choreografie. Het repertoire van het ensemble is gebaseerd op de oorspronkelijke dansen uit de diverse regio's van Wit-Rusland, die opmerkelijk zijn voor hun tradities, karakter, de wijze van uitvoering, en vooral ook het kleuren spectrum van de kostuums.


Het ensemble heeft een zeer groot repertoire tot haar beschikking en dat maakt dat de groep voor iedere situatie de meest passende voorstelling kan verzorgen. Dat is met name de verdienste van de vaste choreograaf van de groep, de heer Anatol Karpovich, die al meer dan 20 jaar de creatieve geest is van het ensemble.


Bekende en meest geliefde dansen zijn o.a. de dansen Areli (schommel) ,de  Putanka-Rasputanka, de Straw Boys, de Awakening. Meestalwordt de voorstelling beëindigd met de dans Karuzel (merry-go-round), waarbij iedere danser individueel de kans krijgt zijn eigen virtuositeit of verbazingwekkende  trucs te laten zien. Het repertoire  is zeker niet beperkt tot Wit-Russische volksdansen. Verschillende Russische dansen (Korobeiniki, Barynia ...) en buitenlandse dansen (Gipsy dans, Ierse dans, de Estse dans ...) behoren ook tot hun repertoire.


De Wit-Russische rijk gedecoreerde kostuums kennen ook een unieke eeuwenoude oorsprong.  De weefmethodes, het  eigenaardige borduurwerk,de lengte van de diverse onderdelen van de kostuums, de wettelijk voorgeschreven kleuren van de sierlijke patronen hebben alle een speciale betekenis. Het orkest bestaat uit 10 briljante musici. De prachtige melodieën gespeeld met  3 violen, de Bayan, de dulcimer, de fluit, klarinet, 2 gitaren en de percussie brengen de voorstellingen tot een zeer boeiend schouwspel.


In de lange periode van haar bestaan is het ensemble alom bekend geworden en zijn reeds vele TV-optredens verzorgd. Ook tot ver buiten de eigen landsgrenzen is de groep een graag geziene gast, die veel waardering oogst voor haar optredens. Het afgelopen jaar was de groep ook in Nederland en wel op de festivals in Warffum en Zelhem.

 

 

 

 

 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker