SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Portugal
Plaats :Coimbra
Groep :Grupo Folklorico de Casa do povo de Ceira
omschrijving :

Website

 
 
In 1992 kwam de folkloristische dansgroep Casa do Povo de Ceira op een wel heel bijzondere manier in aanraking met het SIVO-festival. Het was, zoals we ook nu nog regelmatig meemaken, een andere uitgenodigde groep op het laatste moment toch niet gelukt om deel te kunnen nemen aan ons festival.
 
Dat werd pas bekend op de dag voordat de groepen zouden moeten arriveren en toen het bericht kenbaar gemaakt werd bij de gastgezinnen in Tweede Exloërmond kreeg het bestuur het zeer dringende verzoek alles in het werk te stellen om te voorkomen dat ze daar geen gasten kregen.
 
De dansgroep Casa do Povo de Ceira bleek bereid te zijn om onmiddellijk naar Odoorn af te reizen om in ieder geval nog een deel van het festival te kunnen meemaken. De blijdschap in Tweede Exloërmond was groot en ondanks het feit dat er in dat jaar twee Portugese groepen waren, kan gesteld worden dat het een prima festival was en dat uiteindelijk iedereen tevreden was.
 
De groep Casa do Povo de Ceira is in 1962 opgericht met als doel het levend houden van de oorspronkelijke tradities en gewoontes van de streek. Nadat de groep voldoende ervaring had opgebouwd met het folkloristische dansprogramma werd ook over de landsgrenzen heen gekeken en werden o.a. landen bezocht als Spanje, Frankrijk, Italië, Nederland, België, Roemenië en Tsjechië.
 
In totaal heeft de groep ongeveer 45 leden waaronder amateur-musici en dansers. De fraaie, kleurrijke kostuums zijn voor een deel van de parochie van Ceira en dateren uit het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw.
 
De groep kreeg in 2005 een bijzondere culturele onderscheiding voor haar culturele verdiensten van de stad Coimbra, waar de regio onder valt. De dansen en de liederen zijn nog steeds alle bijzonder populair in de streek rond Ceira. Er is inmiddels een bijzonder groot repertoire waaruit geput kan worden. De groep is ook aangesloten bij de Portugese Federatie van Folkloreverenigingen en etnografie. De muziek is verschenen in twee albumproducties, twee audiocassettes en op een cd.
 
De groep die in 1992 in Odoorn was en waarop wellicht nog veel 'oude bekenden' zullen staan.
 
 
 
 
 
 
SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker