SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Litouwen
Plaats :Vilnius
Groep :Voruta Dance Ensemble
omschrijving :

 Website: http://voruta.viko.lt/index.php?page=about-us

 

 

"Voruta" is het folkloristisch dansensemble van het Vilnius College uit de Litouwse hoofdstad Vilnius. De naam is afkomstig van het kasteel ‘Voruta’, dat al in 1252 wordt genoemd als een verdedigingsbolwerk.

                                         ( De Litouwse hoofdstad Vilnius)

 

Het gezelschap werd opgericht in 1959. In de loop der jaren is een bijzonder groot repertoire ontstaan van dansen, liedjes en verschillende choreografieën. Diverse generaties hebben het gezelschap actief gehouden en aan het repertoire zijn steeds nieuwe dansen en muziekcomposities toegevoegd. Gelukkig heeft men daarbij steeds de beschikking gehad over zeer getalenteerde leiders, die ervoor gezorgd hebben dat de groep nog altijd erg populair is.

”Voruta” is aangesloten bij het Internationale Dance Council (CID) dat deel uitmaakt van Unesco. Het dansensemble heeft zich ten doel gesteld ‘de tradities van volkskunst te bevorderen en in stand te houden’, en is daarbij voortdurend op zoek naar nieuwe expressies van artistieke vormen. Men vergeet daarbij niet de link met het steeds weer veranderende publiek door de jeugdigheid, dynamiek en professionaliteit te blijven ontwikkelen.

 

      

 

Het eigen orkest bespeelt traditionele folk instrumenten: fluit, accordeon, contrabas en houten klokken. De klederdracht van het ensemble is opnieuw gemaakt door folkloreontwerpers op basis van de oorspronkelijke kostuums uit de eigen regio.

 

Sinds 2002 is Mevrouw Laima Skuodienė de artistiek leider. De laatste jaren wordt veel aandacht besteed aan het vocale onderdeel van de groep en er wordt gewerkt aan een nieuw orkest met vooral traditionele volksmuziekinstrumenten.

 

   

                                                                    

 

Vanaf 2007 wordt ook deelgenomen aan het Litouwse Song Festival, waarbij tussen diverse gerenommeerde gezelschappen gestreden wordt om de hoogste eer.

 

Met ”Voruta” presenteert SIVO één van de beste Litouwse folkloristische dansgroepen. Overigens was de groep ook in 1995 op ons festival en wordt het in 2012 dus een hernieuwde kennismaking.

 

Een filmfragment is te zien op: http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=ca4_JBE7cmU&NR=1

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker