SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Zuid-Afrika
Plaats :Durban
Groep :Shaka-Zulu ensemble
omschrijving :

 

 

 

 

 

 

Durban (voor 1835 Port Natal) is een Zuid-Afrikaanse stad in de provincie KwaZoeloe-Natal. De gemeentenaam is tevens de Zoeloenaam voor Durban. Er wonen ruim drie miljoen mensen met verschillende culturen in de grootstedelijke gemeente, waaronder een grote Indiase gemeenschap. Durban is dankzij de aantrekkelijke stranden en het subtropische klimaat een geliefde Zuid-Afrikaanse vakantiebestemming.  

 

                            ( De kustlijn en de fraaie stranden van Durban. )

 

In 2003 was het ensemble “Shaka-Zulu” uit Durban voor de eerste keer op het SIVO-festival en daarvan herinneren velen zich nog de ‘Prins’, die zich onverbiddelijk en als zeer autoritair leider gedroeg. Hij liep met zijn stok met bolle knop altijd in de buurt van de groep en iedereen die iets wilde vragen, ging eerst op de knieën liggen en vouwde de handen ineen.

 

Deze ‘Prins’ (eigenlijke naam: Nicolas Dumisani Mnyandu) is eind februari 2009 overleden. Na zijn overlijden is zijn hoofdassistent verder gegaan met de groep en ze bewaren nog altijd bijzondere herinneringen aan hun deelname aan de Belgische en Nederlandse festivals van 2003.

 

                     ( Shaka-Zulu in actie tijdens het SIVO-festival van 2003. )

 

Het is bijzonder lastig om de groep aan voldoende financiële middelen te helpen om de reis naar onze festivals opnieuw te kunnen maken. Toch probeert de Belgische consul in Durban, de heer Raymond Nazar, er alles aan te doen om opnieuw een tournee te realiseren.

 

 

                                     ( De groep die in 2003 Odoorn bezocht.)

 

We gaan er vanuit dat het ensemble dit jaar opnieuw de tournee kan gaan maken en daarmee zal het SIVO-festival zeker opnieuw een zeer bijzondere Afrikaanse groep op het podium hebben staan.

 

 

Hun (beperkte) kleding en hun zware trommelgeluiden in combinatie met het stampen van de voeten van de dansers en danseressen zijn imponerend en zullen grote indruk maken. De groep brengt een show die de tijden van de vroegere koning Shaka Zulu doet herleven.

 

 

De leden zijn tussen de 18 en 50 jaar oud en afkomstig uit de zgn. townships (woonwijken met golfplaten huisjes voor de zwarte bevolking) rond Durban. Het ensemble vindt zijn oorsprong in 1996 en is nog altijd een actieve traditionele folkloristische dansgroep, die in eigen land veel bezocht wordt door de toeristen die Zuid-Afrika verkennen.

 

 

 

De groep heeft in de jaren 2002 en 2003 een groot aantal Europese landen en festivals bezocht, waaronder dus ook al het SIVO-festival in 2003. Tijdens de wereldkampioenschappen voetbal in 2010 hebben ze in Zuid-Afrika een belangrijke rol gespeeld bij de talrijke festiviteiten die toen zijn georganiseerd.

 


                                     ( Het WK-stadion van Durban. )

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker