SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Putten
Groep :De Puttense Boerendansers
omschrijving :

 

 

 

De folkoregroep ’De Puttense Boerendansers’ laat oude tijden op het platteland van het westelijk deel van de Veluwe herleven.


Gestoken in klederdracht en op klompen voeren zij streekgebonden liedjes, dansen en voordrachten ten tonele. Daarnaast heeft de groep oud-Hollandse liedjes en dansen in haar repertoire. De kleding en dansen zijn  van rond 1900. Al zingend en dansend wordt de folkloregroep door minimaal twee harmonica’s begeleid. Tussen het optreden door wordt er desgewenst uitleg gegeven over de dansen en de kostuums.


De groep is in 2007 ontstaan doordat het Puttens Historisch Genootschap voor de opening van de museumboerderij “De Mariahoeve” een boerendansgroep zocht. De kleding die door de leden gedragen wordt is, met oog voor detail, door henzelf gemaakt naar het voorbeeld van originele kostuums.

Indertijd bestonden in de streek West-Veluwe diverse klederdrachten. De dracht kon van plaats tot plaats verschillen. En zelfs per plaats konden er nog onderlinge verschillen zijn. Zo werden er door de vrouwen verschillende kanten mutsen gedragen. De dames van de groep dragen het opknappersgoed, wat in de zomer werd gedragen, dat hoort bij de zgn. “cornetmuts”. Opknappersgoed werd gedragen als men klaar was met het vuile werk en men zich op een doordeweekse dag op straat vertoonde.


De dames dragen een Puttense strookjesmuts, een werkjak met porseleinen knopen, een blauw geruit schort en een zwarte bovenrok. Verder maken de nodige onderrokken en accessoires het kostuum compleet. De mannen dragen een Puttense boerenpet en gaan verder onder meer gekleed in een vest, een gestreepte boezeroen, een zwarte klepbroek en een rode halsdoek.

Natuurlijk zijn ook de dansen die ten tonele worden gebracht en de bijbehorende muziek authentiek. De dansen zijn nauw verbonden met de cultuur en de gebruiken van de streek. Zo zag men de dansen op bruiloften, kermissen, jaarmarkten en andere festiviteiten.


De oud-Hollandse dansen zijn vaak polka’s of walsen. Deze werden in heel Nederland gedanst. Hier en daar treffen we bij de oud-Hollandse dansen een streekgebonden tintje aan. De vele oud-Hollandse dansen en liedjes zullen echter niet alleen de inwoners van Putten bekend voorkomen. Als de situatie het toelaat, zal het publiek bij het optreden worden betrokken.

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker