SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Middelburg
Groep :Folkloristische Dansgroep Medioburgum
omschrijving :

 

www.medioburgum.nl 

Dit jaar zal de folkloristische dansgroep ‘Medioburgum’ de Zeeuwse folkloristische dansen uit de periode van ongeveer 1870-1900 voor het voetlicht brengen.
Zij doen dat in de originele Zeeuwse klederdracht, die het Middelburgs Ambacht wordt genoemd.

   

De kleding wordt versierd met gouden en zilveren sieraden.
De vereniging heeft als streven om de Zeeuwse traditionele dansen, klederdracht en volksgebruiken in stand te houden en op allerlei evenementen aan het publiek te tonen .

Een belangrijke rol speelt daarbij de zeer bekende ‘Zeeuwse babbelaar’, een zoete versnapering die men op de plaatsen waar de groep optreedt ook graag ter plekke maakt en verkoopt.


Momenteel bestaat de groep uit ongeveer 24 actieve leden. De kleding is voor de boerenmannen geheel zwart, behalve de halsdoek. De hoed is van zwart vilt en heeft een zwart opstaand randje, ook wel slaescheuteltje genoemd. De rok, ofwel de jas, is van zwart laken of pilo gemaakt en wordt ook wel mansrok of kortrok genoemd. De kraag is afgezet met een fluwelen randje en prachtige knopen.


Het vest is van dun laken aan de voorkant en van dun geweven linnen aan de achterzijde. De broek is van pilo of laken. Het is een zogenaamde klepbroek. Hij wordt gesloten met twee grote zilveren broekstukken met het opschrift ‘Concordia res parvae crescunt’, wat betekent: Eendracht maakt macht. Dit staat rondom het wapen van Nederland. De klep van de broek sluit met twee dezelfde sieraden, maar in kleinere uitvoering.


De kleding van de vrouwen bestaat uit de staartmuts of ook wel de dracht van het Middelburgs ambacht genoemd. Het is in wezen een vergroting van de kindermuts. Deze mutsen zijn gemaakt van het prachtige Zwitserse feston.

 

In de ondermuts zitten de oorijzers ingespeld. Ze zijn van zilver met aan de uiteinden gouden krullen. Hieraan hangen gouden klaverbladvormige strikken, met daaraan een echte parel, al dan niet geslepen. Naast de krullen steken in de ondermuts één of meerdere gouden filigrainspelden van het braammotief.


De hals wordt afgekleed met een vier- of vijfrijig bloedkoralen of granaten collier, dat wordt gesloten met een driedelig cantilleslot, al dan niet afgezet met bloedkoraaltjes of granaatjes. De Zeeuwse dansen worden begeleid door accordeonmuziek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker