SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Velswijk / Zelhem
Groep :Wi’j eren ’t Olde
omschrijving :

 

De folkloristische dansgroep ‘Wi’j eren ’t Olde’ werd in 1955 opgericht in de buurtschap Velswijk bij Zelhem (gemeente Bronckhorst). De groep is nog steeds springlevend en bestaat uit 15 dansparen, 5 spöllemans (muzikanten) en 3 vendeliers. Verder gaat er altijd een lulleman (conferencier) mee om met zijn Achterhoekse humor de dansen aan elkaar te praten.


Naast de vele optredens in de eigen omgeving heeft de groep ook al vele buitenlandse festivals bezocht en zijn er daardoor veel uitwisselingen geweest.
Ze organiseren eens in de vijf jaar een eigen internationaal folkloristisch dansfestival.
Het doel van de dansgroep is om het culturele erfgoed in de vorm van folklore te bewaren en uit te dragen.


De dansen van het eerste uur zijn nog steeds in het programma opgenomen, zoals de Hoksebarger, de Drikusman, de Duitse polka, de Spaanse wals, de Veleta en de Kruuspolka.

Enkele leden van ‘Wi'j eren ’t Olde’ treden soms ook op als vendeliers. Vaandelzwaaien is een vorm van folklore die in heel Europa terug te vinden is. Een vaandelhulde is een uitbeelding van een strijd tussen goed en kwaad. Het vraagt veel behendigheid en lenigheid om op de maat van de muziek gelijktijdig het zware vaandel te zwaaien.

 

De kleding is zoals in hun streek werd gedragen rond het jaar 1900. Het publiek zal zien dat het sobere kleding is. Voor het dagelijkse werk dragen de vrouwen een gehaakte muts. Voor de meer officiële gelegenheden dragen ze een knipmuts van kant en tule. Het patroon van de knipmuts vertelt over de financiële gesteldheid van de familie. Hoe fijner het patroon van bloemen, hoe rijker de familie.

Om de hals dragen ze een zijden knoopdoek, "knupduuksken". Ze hebben een zwart schootjak voor officiële gelegenheden en een gekleurd schootjak voor andere momenten. Vroeger droegen de vrouwen wel zeven rokken over elkaar. Op de bovenste onderrok dragen ze de "naodzak" met een band om het middel. Daarin kunnen ze een rol pepermunt en een zakdoek opbergen.

 

Het sobere pak van de mannen werd vroeger alleen gedragen bij bijzondere gebeurtenissen, zoals een begrafenis of een bruiloft. Het is gemaakt van Duits laken, dat is zuivere wol. De broek is een model met bretels en een klep aan de voorkant met de naam "presenteerblad". Onder de lange zwarte jas dragen de mannen een zwart befje, een zwart vest met een horloge en een blauwwit gestreepte boezeroen van katoen.
Het tenue van de lulleman is een blauwe kiel van keperkatoen en een rode zakdoek, samen het werktenue van vroeger.

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker