SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Kroatië
Plaats :Gornja Stubica
Groep :Folk Ensemble Matija Gubec
omschrijving :

 

 


Het Folk Ensemble "Matija Gubec" komt uit Gornja Stubica, een gemeente in de Kroatische provincie Krapina-Zagorje. Gornja Stubicam, gelegen tussen prachtig glooiende groene  heuvels, telt 5726 inwoners.

 


De groep is onderdeel van de culturele vereniging 'Matija Gubec' en werd opgericht in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog. In de eerste jaren was het vooral een z.g. tamburitza-orkest waar ook bij werd gezongen.

 

 

 

De tamburitza is het traditionele snaarinstrument van de Balkan.

 

Op het repertoire stonden in die beginjaren vooral oude traditionele liedjes. Tegenwoordig worden regelmatig nieuwe liedjes aan het uitgebreide repertoire toegevoegd.

 

 

 

 

 

De groep ‘zingende oma’s’ vormt, naast de tamburitza-spelers, een belangrijk onderdeel van de vereniging. Zij zorgen ervoor dat oude Kroatische tradities in stand worden gehouden. Daarbij moeten vooral hun zangkwaliteiten worden genoemd maar ook de liefde voor de oude traditionele kostuums valt op. Er worden zelfs kostuums opnieuw gemaakt van vlas, hennep en katoen.

 

 

 

De groep heeft inmiddels al een aantal lp’s en cd’s gemaakt.

 

Naast het succesvolle muzikale deel van het gezelschap werd pas in 1979 een dansgroep opgericht en deze maakt sindsdien vast onderdeel uit van de culturele vereniging. 

 

Sinds 1983 heeft de vereniging een gemengde folklore dansgroep en wordt het dansrepertoire nog jaarlijks uitgebreid.

 

 

 

Naast de vele optredens binnen de eigen landsgrenzen heeft de groep de laatste jaren ook regelmatig buitenlandse festivals bezocht. Hun prestaties zijn reeds vele malen bekroond met diverse onderscheidingen en prijzen. Dat alles maakt 'Matija Gubec' tot één van de bekendste folklore groepen van Kroatië.

 

 

 

De toekomst van de vereniging ligt in de handen van de jeugd, die de vereniging blijft betrekken bij het uitdragen van de traditionele Kroatische cultuur.

 

 

 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker