SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Frankrijk
Plaats :Menton
Groep :Le Groupe Folklorique La Mentonnaise
omschrijving :

 

 

De groep La Mentonnaise komt uit het Franse Menton. Een pittoresk klein stadje met dertigduizend inwoners in het uiterste zuidoosten van Frankrijk.

 

 

De stad wordt wel de "parel van Frankrijk" genoemd en kijkt uit op de Middellandse Zee. De stad ligt tussen Monaco en Italië in. La Mentonnaise is ontstaan uit een liefdadigheidsgroep, namelijk 'The Free Commune of the Carei'. Deze organisatie hielp na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 de armen en hulpbehoevenden. Ook waren ze betrokken bij de opvang van voormalige oorlogsgevangenen.

 

 

De naam is ontleend aan de naburige vallei  'Carei'. De groep hulpverleners is een hechte vriendengroep die alleen kon bestaan in een sfeer van geluk en 'joie de vivre'. Daarom besloten ze dat er iets 'artistieks' moest gebeuren. En zo is 'La Mentonnaise' ontstaan. Hun motto is heel toepasselijk: “Goed doen terwijl je anderen vermaakt.”

 

 

Le Groupe Folklorique La Mentonnaise telt zo'n 35 leden die lokale dansen uitvoeren  en daarbij zingen over de omgeving van Menton. De teksten zijn in het eigen typische dialect, het z.g. mentonasque. De liedjes verhalen over de cultuur en oude ambachten waarbij het boerenleven, in en rondom de steden en dorpen uit het gebied zoals Castellar, Castilln, Gorbio, Ste Agnès en Roquebrune, een grote rol speelt. Op het repertoire van La Mentonnaise staat ook veel muziek die tijdens kerkdiensten wordt gebruikt.

 

 

 Het kostuum van de vrouw is vooral licht van kleur; witte blouses, sjaals en geborduurde schortjes. De rokjes zijn uitgevoerd in de eigen kleuren van Menton, wit, blauw en een beetje geel.

 

 

Aan de zijkant draagt men een lange platte z.g. sunbonnet, die tegen de zon moet beschermen. Ook wordt dit attribuut wel plat op het hoofd gedragen om b.v. manden met citroenen op te kunnen zetten.  De citroenen worden door de vrouwen geplukt die daarbij geurige bloemen in het haar dragen. Ook wordt wel een mandje met gekleurde bloemen als versiering tijdens de pluk meegenomen.  De mannen zijn op twee manieren gekleed. De dansers dragen een blauwe kiel waarin de citroenenplukkers hun verse citroenen stoppen.

 

                                          ( Het kleurrijke 'fête du citron' )

 

Menton heeft dus wat citroenen! De citroen is dan ook één van de symbolen van Menton aangezien het om het enige gebied in Frankrijk gaat waar, dankzij een uniek microklimaat, citroenbomen vrucht dragen. Sinds een tiental jaren vindt er een citroenenfeest (fête du citron) plaats in de stad. Dit wordt gehouden in februari. Volgens de legende heeft Eva ooit de eerste citroenenboom juist in Menton geplant.

 

                               ( La Mentonnaise poseert voor een 'zure' 2cv)

 

De “taiole” is de wijde rode buikband die de rug warm houdt tijdens het werk op het veld. De bijpassende rode kap die wordt gedragen is typisch voor alle zeilers in de Middellandse Zee. Menton is namelijk naast citroenstad ook een echt vissersplaatsje. De muzikanten van de groep dragen de  kleding van de oorspronkelijke vissers van Menton. Het SIVO-publiek kan zich gaan voorbereiden op een show vol groeiende citroenen en spartelende vissen!

 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker