SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Exloo
Groep :Volksdansgroep De Schaop'ndansers
omschrijving :


In Exloo worden jaarlijks op zaterdag voor Pinksteren de schapen, tijdens het Schaapscheerdersfeest geschoren. Dit feest was in 1973 aanleiding om volksdansgroep "Schaop'ndansers" op te richten. De groep bestaat uit ongeveer 20 dansers en danseressen en laat de dansen zien in twee verschillende kostuums.

 


 
Het authentieke zondagse kostuum uit Exloo en omgeving, zoals dat in het begin van de 20e eeuw werd gedragen. De mannen dragen een stemmig zwart kostuum, de vrouwen kleding met heidekleuren en een origineel zilveren oorijzer met gouden stiften; daarover een prachtige kanten muts met 7 gesteven pijpen.

 

 

Daarnaast dragen zij werkkleding en klompen. De groep danst traditionele Hollandse dansen en wordt hierbij begeleid door een aantal muzikanten met accordeon, trekharmonica, stampstok en contrabas. De leiding wordt verzorgd door Kobie Kuhn.

 

De evenementen waar de groep jaarlijks optreedt, zijn het Schaapscheerdersfeest, het folkloristisch feest Op de kloeten in Exloo en natuurlijk het Internationaal SIVO Volksdansfestival in Odoorn. Daarnaast treden ze regelmatig op bij andere evenementen in diverse delen van het land.

 

                     ( De Schaop'ndansers verzorgen een workshop in 2012. ) 

 

Zo mocht de groep vorig jaar een bijdrage leveren aan Prinsjesdag in Den Haag. Andere hoogtepunten in het bestaan van de groep waren deelname aan de grote optocht ter gelegenheid van de Dag van de Duitse Eenwording in Berlijn op 3 oktober 1997, het Deutsches Volkstanztreffen in Braunschweig in de zomer van 2001 en de Europeade in Antwerpen in juli 2002.

 

            

 

                  ( Zwaaien naar de majesteit tijdens Prinsjesdag 2012. )

 

In 2003 bezochten ze, naast de optredens in eigen land, volksdansfestivals in Braunschweig (D) en Zedelgem (B). In 2005 deden ze mee aan de Europeade in Quimper (F) waar 3500 dansers uit heel Europa aanwezig waren. In 2006 was de groep vertegenwoordigd op een volksdansfestival in Hongarije en in 2007 weer op de Europeade in Horsens (DK). In 2009 werd opgetreden in Praag en Podebrady (CZ) en in 2010 op de Europeade in Bolzano (I).

 

 

                                        ( 40 jaar Schaop'ndansers in 2013. )

 

Op 27 april j.l. vierden de Schaop'ndansers het 40 jarig jubileum. Ongewijfeld zal dit heugelijke feit ook tijdens het SIVO-festival niet onopgemerkt voorbij gaan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker