SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Portugal
Plaats :Porto
Groep :Núcleo de Etnografia e Folclore da Universidade do Porto
omschrijving :

       

 


SIVO krijgt bezoek van een universiteitsgroep uit het Portugese Porto.

 

 

Porto (ook wel Oporto) is een havenstad in het noord-westen van Portugal en ligt aan de z.g. ‘Costa Verde’. Het is de op één na grootste stad van Portugal (na Lissabon). In 2012 telde de stad bijna 280.000 inwoners; de agglomeratie Groot-Porto telde toen ongeveer 2 miljoen inwoners. De stad was in 2001 culturele hoofdstad van Europa, samen met Rotterdam.

 


Porto is vooral bekend als herkomstplaats van de bekende port(o)wijn, die in Vila Nova de Gaia (gelegen tegenover Porto op de zuidoever van de rivier de Douro) wordt gelagerd, en van daaruit over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Vroeger heette de stad Cale en later Portucale, waar de landsnaam Portugal van is afgeleid.

 

 

De groep werd in 1982 opgericht door vertegenwoordigers van verschillende universitaire studies verbonden aan de universiteit van Porto. De oprichters zagen als belangrijkste taken het onderzoeken van vooral de vergeten historie van de eigen Portugese cultuur en het verzorgen van voorstellingen en presentaties op dit terrein.

 

 

De universiteit zorgde voor de financiele en organisatorische ondersteuning en bepaalde dat de naam officieel ‘NEFUP’ moest worden. Een afkorting die staat voor: ‘Núcleo de Etnografia e Folclore da Universidade do Porto’. Naast de studie naar het rijke culturele verleden van hun land zijn de leden ook gepassioneerde verzamelaars van kleding, muziekstukken en historische verhalen over Portugal’s ontstaansgeschiedenis. 

 

                                                

 

In de dertig jaar van hun bestaan heeft ‘NeFUP’ een gevarieerd programma opgebouwd. Daarin worden de verschillende regio’s van Portugal nader belicht,. van het hoge noorden tot de eilanden Madeira en de Azoren. De muziekinstrumenten zijn niet alleen historisch(b.v. de Zés-Pereiras, de trommels) maar worden ook nog eens op traditionele wijze bespeeld waarbij de zang een belangrijke rol speelt. Uiteraard ontbreekt de wereldberoemde ‘fado’ niet.

 

 

 De dansers en muzikanten uit Porto hebben inmiddels al heel wat van de wereld gezien en wonnen ook al verschillende prijzen. Ze traden o.a. op in Wales, Brazilie, Griekenland, Belgie en nu dus ook voor de eerste keer bij ons in Nederland.

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker