SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

 

 

Algemeen
Vuurwerk verwacht van groep uit Ecuador
19-04-2013 00:00:00

    

 

Uit de provincie Tungurahua in Ecuador komt de Compania Nacional de Danza Tradiciona l‘Tungurahua‘ naar Odoorn. De folkloristische dansgroep is letterlijk vertrouwd met vuurwerk maar dan in de letterlijke zin. ‘Tungurahua’is namelijk ook de naam van een nog zeer actieve stratovulkaan gelegen op 5023 meter hoogte in het Andesgebergte. Eén van de zwaarste uitbarstingen vond plaats in 1944. Na een betrekkelijk lange periode van rust vertoonde de vulkaan in juli 2006 weer activiteit en moesten uiteindelijk 5500 mensen worden geëvacueerd.

 

De uitbarsting kostte op 17 augustus 2006 zelfs vijf mensenlevens. De actieve periode, met steeds weer opkomende magna, duurt tot op de dag van vandaag voort en veroorzaakt tot in de wijde omgeving aar dschokken. De vulkaan ‘Tungurahua’ staat ook bekend als "De Zwarte Reus".

 

      

 

De dansgroep ‘Tungurahua' werd in 1970 opgericht met als belangrijkste doelstelling de vorming, training en begeleiding van vooral jongeren op het gebied van dans en muziek van Ecuador. In de der loop der jaren heeft het gezelschap al verschillende wereldtournees gemaakt.

 

 

In de dansen zie je elementen terug van de (on)verwoestbare relatie van de bewoners mer hun indrukwekkende leefomgeving. Het Andesgebergt wordt in al haar schoonheid uitgebeeld. Daarnaast is er de dagelijke dreiging van de vulkaan. De eeuwige strijd tussen mens en natuur vormt een soort rode draad in a lle dansen.

 

                          

 

De kostuums zijn uitbundig en bevatten alle kleuren van de regenboog. De Ecuadoriaanse muziek is vooral ritmisch van aard en wordt gemaakt m.b.v. trommels en de z.g. 'pingullo', een soort fluit. Bijzonder is wel dat beide instrumenten tegelijkertijd door één persoon worden bespeeld!

 

            

 

De groepsleden zijn vooral afkomstig uit Ambato, volledige naam San Juan de Ambato, de hoofdstad van de provincie Tungurahua gelegen op bijna 2600 meter boven zeeniveau. In het verleden is ook deze stad meermalen getroffen door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. De stad werd echter steeds weer helemaal opnieuw opgebouwd en om deze wederopbouw te vieren wordt jaarlijks het Fiesta de las flores y de las frutas (Feest van de bloemen en het fruit) georganiseerd. Momenteel is dit feest één van de grootste toeristenattracties van de stad.

 

 

 

Daarnaast vindt elke maandag in de stad de grootste groente- fruit- en vleesmarkt van Ecuador plaats. Naast de bloemen- en fruitindustrie is de textielindustrie de belangrijkste economische activiteit in de stad.

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker