SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

 

 

Algemeen
Dalenaar Guido Veltmaat wint opnieuw fotowedstrijd SIVO-festival
02-09-2015 00:00:00

De SIVO-fotowedstrijd is voor het tweede jaar op rij gewonnen door Guido Veltmaat. De tegenwoordig in Dalen wonende fotograaf weet zich daarmee opnieuw verzekerd van een gratis toegangsbewijs voor alle dagen van het SIVO-festival volgend jaar. Eervolle vermeldingen waren er voor Hans Nieuwenhuis (Beilen) en Jeanet jager (Gieten).

 

Met zijn opvallende actiefoto van de Servische dansgroep ‘Folk Dance Ensemble Novi Beograd’, gemaakt tijdens het SIVO-gala, wist hij de jury te overtuigen. Volgens de trotse winnaar was zijn winnende foto een pure toevalstreffer: “Echt een gelukje met de timing. De danser vliegt net op zijn hoogste punt. Een fractie eerder of later en hij zou onscherp geweest zijn. Daarnaast stond mijn sluiter met 1/80 ook nog eens vrij langzaam."

 

               ( De mooiste van het SIVO-festival 2015 gemaakt door Guido Veltmaat.)

 

Veltmaat(44) bezocht het festival vorig jaar 'toevallig' en maakte toen gelijk de winnende foto. Met zijn gewonnen passe-partout toog hij dit jaar opnieuw naar Odoorn. Ook hij was onder de indruk van de twintig genomineerde foto's: "Sterke, sensationele en flamboyante inzendingen weer dit jaar! Hele mooie en bijzondere foto's!", aldus de Dalenaar op facebook.

 

                               ( De winnaar zelf op de gevoelige plaat vastgelegd!)

 

Volgens de jury, bestaande uit beroepsjournalisten en fotografen, heeft Veldmaat een uniek SIVO-moment op fantastische wijze vastgelegd waarbij ook nog eens de expressie van de gezichten van de dansers spat. Folkloristische dans, letterlijk op hoog niveau uitgevoerd door gepassioneerde dansers en danseressen. De jury werd ook dit jaar verrast door vele bijzondere inzendingen. De kwaliteit lijkt ieder jaar toe te nemen. Iets waar natuurlijk ook de deelnemende groepen een bijdrage aan leveren. 

 

Dat kwaliteit zich niet verloochent blijkt niet alleen uit de inzending van Guido Veltmaat, die voor de tweede achtereenvolgende maal won. Ook Hans Nieuwenhuis uit Beilen, die dit jaar een eervolle vermelding ontving voor één van zijn foto’s, kreeg twee jaar geleden eenzelfde beoordeling voor een door hem gemaakte plaat.

 

                ( Zuid-amerikaanse kleurenpracht vastgelegd door Hans Nieuwenhuis.)

 

Net als toen sleepte Nieuwenhuis de eervolle vermelding in de wacht met een portretfoto. Het is een prachtig portret van een danseres van de Colombiaanse groep. Haar gezicht komt centraal naar voren op een palet vol kleurige kledij van de Colombiaanse groep. De uitdrukking van de danseres is op een prachtige wijze vastgelegd door de fotograaf uit Beilen. “Ik had nu gehoopt op de eerste prijs, maar het is er weer niet van gekomen”, grapte de Beilenaar toen hij op de hoogte werd gesteld van zijn eervolle vermelding. “Ik heb de winnende foto op facebook gezien en dacht meteen dat die een goede kans zou maken op de eerste prijs.” Zelf was Nieuwenhuis weer ingenomen met zijn eervolle vermelding. “Het is toch mooi wanneer één van je foto’s wordt bekroond.”

 

              

            (Goed voor een eervolle vermelding deze foto van een wervelende danseres.)

 

De tweede eervolle vermelding is naar een foto Jeanet Jager uit Gieten gegaan. Zij maakte een opvallende foto van een Colombiaanse danseres die in een draaiende dansbeweging haar kleurige kostuum laat ‘wervelen’. Jeanet Jager was verrast: “Wat leuk. Ik was nog nooit eerder op het SIVO-festival geweest en doordat we niet op vakantie waren, had ik nu wel tijd. En dat er dan een foto van mij een eervolle vermelding krijgt, is natuurlijk geweldig.”

 

                 

                

De winnaar van de eerste prijs ontvangt een passe-partout voor het SIVO-festival van volgend jaar en de fotografen die een eervolle vermelding ontvingen, krijgen ieder een dagkaart voor 2016. Aan de fotowedstrijd deden bijna 200 mensen mee. Een deel van de ingezonden foto’s is te zien op: sivofestival.nl.

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker