SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

 

 

Algemeen
Dansen op de rand van de afgrond
04-10-2016 00:00:00

                   

 

De krant 'Week in - Week uit' sprak deze week met SIVO-voorzitter René Wiggers.

De veelzeggende kop boven het artikel:

Dansen op de rand van de afgrond


Een realist met toewijding. Zo komt René Wiggers over. Zelf kan hij voor geen meter dansen, maar toch is de huidige voorzitter van het SIVO-festival, al 32 jaar betrokken bij dit zomerse tafereel in Odoorn. Voor nu houdt het bestuur pas op de plaats en vraagt het u het SIVO-festival te redden. De laatste jaren hield het al niet over, maar de genadeklap kwam afgelopen zomer. Desastreus lage inkomsten, zorgden voor een immense hap uit de, in drie decennia opgebouwde, reserves. Hoe nu verder? René Wiggers is er duidelijk over: “Het SIVO-festival zoals we het kennen, gaat ten onder”.

 

Het bestuur heeft de noodklok geluid?

“Nou, de klok is al een poosje aan het luiden. Na de afgelopen editie waren er al grote vraagtekens bij een voortbestaan. Het huidige bestuur heeft vijf jaar geleden het zinkende schip nog weer vlotgetrokken, maar nu lijkt het echt ten einde. Het gehele bestuur heeft zich buitengewoon ingezet, maar het resultaat van afgelopen zomer kwam hard aan. Wij zien zelf geen uitweg meer.”

 

Hoe kan het festival zo’n val gemaakt hebben gemaakt?

“De kosten zijn domweg te hoog. Daarbij hebben we te weinig vrijwilligers om het allemaal in goede banen te leiden en daalt het aantal gastgezinnen elk jaar. We zijn steeds meer dingen gaan organiseren naast het festival zelf. Hierdoor heb je steeds meer vrijwilligers nodig, dat houdt ergens op natuurlijk. Deze optelsom, met het negatieve resultaat van de laatste editie, zorgen voor een val. Laat ik duidelijk zijn, dit is geen val van het bestuur, dat elkaar de tent uitvecht. Alle bestuursleden voelen een onveranderd sterke betrokkenheid bij het festival, maar de energie is even op.”

 

Nieuwe ogen op het concept, de kosten en de insteek. Daar is het bestuur naar op zoek. Maar het moet natuurlijk wel een Internationaal Folkloristisch Festival blijven. René kent de problematieken op zijn duimpje, maar wil niet meer nadenken over nieuwe bronnen.

 

“Ik kan allerlei denkrichtingen vertellen. En we hebben in de laatste jaren ook al heel veel bedacht en geprobeerd. Maar helaas niet met het gewenste resultaat. Misschien moet er gedacht worden aan provinciale subsidie of aan een ondernemer die zijn of haar naam aan het festival wil verbinden. Misschien moeten we de galatent laten verdwijnen. Het kan allemaal, maar wij komen er niet meer uit. Wij hopen op een goed plan vanuit de omgeving. Al kan het ook zo zijn, dat het festival verhuisd naar Emmen of iets dergelijks.”

 

 

Het SIVO-festival hoort toch gewoon in Odoorn?

“Zeker, dat vinden wij als bestuur ook. Maar op deze manier kan het niet meer, dus moet je voor alles open staan. Het festival is onlosmakelijk verbonden met het dorp Odoorn en haar inwoners, dus zal het ook helemaal opnieuw worden opgezet als het elders zou gaan plaatsvinden.  Mijn persoonlijke voorkeur heeft dit overigens niet.”

 

Het huidige bestuur staat open voor alle ideeën?

“In principe wel, al bekijken we alle plannen en ideeën natuurlijk wel goed. Het beste idee wint en kan rekenen op onze steun. We delen graag onze kennis en wellicht zijn enkele bestuursleden zelfs wel bereid om ook bestuurlijk mee te werken.”

 

Kan de gemeente Borger-Odoorn nog iets betekenen denkt u?

“De gemeente heeft aangegeven het een belangrijk evenement te vinden en zij geven al jaarlijks subsidie. De bedragen waar het om draait zijn echter voor een gemeente niet op te hoesten. We missen nu het benodigde startkapitaal voor een volgende editie, zelfs de gemeente kan ons niet redden.” 

 

Wanneer weten we of Odoorn zijn SIVO-festival definitief kwijtraakt?

“De komende vier weken zijn bepalend. Op 30 oktober hakt het bestuur de knoop door. Ik roep iedereen op, die affiniteit met dit festival heeft, snel met plannen te komen. Anders zit er niets anders op dan het licht uit te doen. Dan zal het bestuur plichtsgetrouw alle afwikkelingen doen en het boek SIVO sluiten.”

 

Wat zou u het meeste missen wanneer het SIVO-festival ophoudt te bestaan?

“Ik ben al tweeëndertig jaar betrokken bij dit festival. De sfeer in het dorp zal ik het meeste missen. Ik heb natuurlijk allemaal andere leuke dingen in mijn leven, maar het is en blijft toch een uniek festival. En dorpse gezelligheid in Odoorn daar mag men ook trots op zijn. Ik schat de kans op voortbestaan op 50/50, maar dan moet er wel een fantastisch idee komen.”

 

Voelt u zich aangesproken, helpt u SIVO uit de brand? Neem dan snel contact op met voorzitter René Wiggers via info@sivofestival.nl of telefonisch, ’s avonds na zes uur, op 06 – 537 388 51. Doe het nu, anders is de laatste dans al geweest.

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker