SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

 

 

Algemeen
Een gesprek aan de keukentafel over SIVO 2.0
05-04-2016 00:00:00

Na de aankondiging van de grote veranderingen bij het SIVO leek het de redactie van ' Oes Dörp' goed het gesprek met voorzitter René Wiggers aan te gaan.
 

Aan de keukentafel legde René met veel enthousiasme uit wat deze veranderingen allemaal gaan inhouden, maar hij gaf daarbij ook aan dat dit voor het huidige bestuur ook wel een soort van erop of eronder betekent. Na vijf jaar voorzitterschap met een vrijwel nieuwe groep mensen is er nu wel echt sprake van een opnieuw uitgevonden SIVO, in moderne spraak; SIVO 2.0. De vele veranderingen in de afgelopen periode hebben al met al niet het gewenste resultaat opgeleverd, namelijk behalve zwarte cijfers vooral meer (betalende) toeschouwers.


                                               Massale publieke belangstelling

 

De grote, bijna revolutionaire verandering is natuurlijk het verdwijnen van de hekken om het terrein, het wordt een volledig open en toegankelijk festival. Dat alleen al zal naar verwachting flink meer toeschouwers en of bezoekers opleveren. De daarmee bespaarde € 15,00 (de entree van de afgelopen jaren) kan nu geheel naar keuze worden ingezet. Natuurlijk ook nog steeds voor het dansen, maar ook voor andere belangrijke zaken. Op het terrein komen nog twee buitenpodia, maar die gaan weer terug naar de basis. Ze hebben geen geluid of licht en ze krijgen een gemengd programma. Er zal worden gedanst door de groepen, maar er komen ook workshops en andere nader in te vullen zaken.

 

Voor de horecatent, die weer op de oude vertrouwde plaats voor de Galatent zal komen, komt weer een afzonderlijk podium voor het begeleidende programma. Alles wat daar gebeurt zal vanaf het hele terrein zichtbaar en hoorbaar zijn, mits de toeschouwers goede oren en ogen hebben uiteraard. Nieuw is dat, na afloop van de galavoorstellingen, die om ongeveer 22.00 a 22.30 uur zullen eindigen, dit gebeuren ook vanuit de horecatent kan worden gevolgd. Het gala en het andere programma zullen elkaar op deze manier veel minder in de wielen rijden.

 

                                                Toegangshekken verdwijnen

 

Tenslotte zal langs de Valtherweg een tweede tent verreizen voor ongeveer 400 personen. Hier zal voor een toegangsprijs van € 5,00 allerlei vertier worden geboden, in de vorm van accordeonorkesten, blaaskapellen, shantykoren, een Zuid-Afrikaanse avond, früschoppen etc. Dat ook hier horeca aanwezig is, behoeft natuurlijk geen betoog.  De Teagarden blijft uiteraard, een dergelijk succesnummer wil het SIVO natuurlijk niet missen. Het zal worden gesitueerd bij één van de buitenpodia, dus dat wordt lekker vanaf het terras of uit de garden genieten van het daar gebodene. Ook het andere buitenpodium krijgt trouwens een horecavoorziening.
 

De gróte verandering wordt de nieuwe invulling van de galatent. Hier komen geen tribunes meer, maar de zaal wordt op een gezellige manier ingericht met tafeltjes en stoeltjes, waardoor ook voortdurend bediening door de horecamensen mogelijk is. Het wordt op deze manier een echt theater. Deze vernieuwing, in combinatie met de vrije toegang voor de rest van het terrein, maakt de galatent bepalend voor het succes van het nieuwe concept. Zoals boven al gezegd is dit voor het huidige bestuur een soort van laatste kans om het festival in deze vorm te handhaven. De financiële basis voor een succes zal daar gelegd moeten worden, de inkomsten van de galatent zijn nu van een zeer groot belang geworden.

 

Voor de toegang tot de galatent zal de echte dansliefhebber zijn kaartje moeten kopen, maar ook iemand die bijvoorbeeld met zijn gezelschap een leuke avond wil hebben, kan hier een tafeltje (natuurlijk ook met stoelen) reserveren. Vergelijk het met het "correspondents diner", maar dan heb je in plaats van Mark Rutte een internationaal dansprogramma. De galavoorstellingen zullen op vier avonden, op zaterdagmiddag en op zondagmiddag plaatsvinden en ze zullen iets eerder dan in het verleden eindigen.Nu het toch over prijzen gaat, de kaartjes voor het gala zullen € 12,50 gaan kosten, maar daarvoor krijgt de bezoeker ook een kopje thee of koffie. In de voorverkoop is de prijs € 10.00.
 

                                            Gala shows worden erg belangrijk

 

De bekende passe partouts zullen alleen voor de avondgala 's gelden. De gastgezinnen zullen twee keer een gala kunnen meemaken en ook zij zullen dan op koffie of thee worden getrakteerd. Naast de veranderingen rond het gala is er ook verder in de programmering een en ander aangepast. Zo zal het bekende Bal der Naties (dít is juiste spelling), de ontmoeting tussen gastgezinnen en dansers, worden verplaatst naar de vrijdagavond, na het Gala. De trend leek de afgelopen jaren dat er minder gastgezinnen bij het Bal aanwezig waren, op vrijdagavond is nu iedereen welkom op een soort Disco der Naties. Op deze manier wordt het hele dorp weer betrokken bij het SIVO, iedereen kan er gezellig bijkomen. In plaats van het Bal zal er op donderdagmiddag een middaggala worden georganiseerd, speciaal voor ouderen of mensen met een beperking. In samenwerking met instellingen als de Zonnebloem of Treant, maar ook individueel, kunnen belangstellenden van een aangepast programma genieten. Op dit moment is het vinden van voldoende begeleiders nog wel een aandachtspunt, maar daar wordt druk aan gewerkt.

 

De zaterdagmarkt blijft een trekker, door het ontbreken van hekken kan de markt nu weer verdeeld worden over het hele terrein en misschien zelfs wel weer door De Bloemenbuurt. Een draaimolen wordt een nieuw onderdeel van de markt. Het slotdefilé blijft, misschien dat de route wel enigszins wordt uitgebreid.
 

                                                 Kleur en dynamiek

 

Al met al voldoende veranderingen om van een SIVO 2.0 te spreken. Door het terrein weer helemaal open te gooien zijn we als dorp weer veel meer bij het SIVO betrokken en dat is alleen maar toe te juichen. Toch is ook wel duidelijk dat het bestuur met deze nieuwe opzet, waarbij de galatent in financiële zin erg belangrijk wordt, de bakens flink heeft verzet. Wat zou het dan toch prettig en leuk zijn als wel elkaar op een avond aan een gezellig tafeltje, na een gratis kopje koffie of thee, konden aantreffen om lekker gezamenlijk van fraaie cultuur, dans, kleuren, mooie muziek, lekkere drankjes, hapjes en leuk gezelschap te kunnen genieten. En hoe geweldig zou het zijn als het SIVO op deze vernieuwde basis weer toekomstperspectief zou krijgen.

 

Dat perspectief moet dan verder gaan dan alleen perspectief in financiële zin. Vooral het publiek moet weer duidelijk maken dat er nog steeds
behoefte bestaat aan of dat er nieuwe belangstelling komt voor wat er op dit gebied in Odoorn wordt aangeboden. Verder kan het natuurlijk ook gewoon voor ons als Oringers een gezellige boel blijven, zeker nu we weer zomaar het terrein kunnen opwandelen.
 
Ik wens het SIVO veel succes,
Theo Zondag 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker