SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Voorstellingen SIVO tent 2016

 

Woensdag 3 augustus, geen voorstelling

 

 

Donderdag 4 augustus, 20.00 – 23.00 uur; 
Zuid-Afrikaans koor Duze Nomshikashika + Percussiegroep Diop Percu, Senegal

 

 

Ervaar de sfeer van Afrika in al zijn facetten. Met zang, dans, de nodige humor maar in ieder geval met het hele hart. Alles draait deze avond om de rijke cultuur van Afrika met daarbij zeker ook een actieve rol voor het publiek. 

 

 

Het koor ‘Duze Nomshikashika’ ( betekent in het Zulu: “dichtbij waar het gebeurt”) bestaat uit 15 à 20 Nederlandse zangers en zangeressen, die liederen zingen in de zwarte Zuid-Afrikaanse talen. De zanggroep is opgericht in 1986 als steun aan de anti-apartheidsbeweging destijds. Logisch dat er in die begintijd bij optredens vooral veel strijdliederen tegen de apartheid op het programma stonden.


Tijdens het SIVO-festival zingt ‘Duze Nomshikashika’ van alles. Van strijdlied tot slaaplied en alles daar tussen in. Ze zingen liedjes met humor over schoonmoeders en liederen waarin mensen elkaar waarschuwen dat de politie eraan komt. Voorlopig hoogtepunt voor de zangers en zangeressen, die uit heel Nederland komen, is het optreden in 2002 voor Nelson Mandela

 

Het optreden in Odoorn beloofd een nieuw hoogtepuntje te worden. In de SIVO-tent treedt het koor namelijk afwisselend op in combinatie met de groep Diop Percu Ibra Fall People uit Dakar in Senegal. Ze traden traden eerder op tijdens SIVO 2009 en bewoonden toendertijd het speciale Afrikadorp.De groep staat onder leiding van de charismatische Cheikh Diop.

                     

                                       Diop Percu in actie tijdens SIVO 2009

 

Cheikh Diop is één van de broers Diop van de grote en bekende griot familie “Sing Sing Rythmes” uit Dakar, Senegal. Al op jonge leeftijd speelde hij verschillende soorten percussie-instrumenten, waaronder de sabar, djembé en doundoun.

 

In Senegal was hij één van de percussionisten van het beroemde ballet 'Des Dances Africaine Du Senegal' en 'Gorée Mon Historie'. Met dit gezelschap tourde hij door Canada, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Noorwegen.

 

                    

 

In 1997 vestigde Cheikh zich in Nederland en hij woont momenteel in Zwolle. Hij speelde in de gezelschappen 'Jaay Naffi', 'Deggo', 'Thiossane', 'Ballet Dom'U Africa' en 'Jalliba Wareba'. Cheikh is een virtuoos percussionist en bewees dit toen hij als eerste in Nederland op tien doundouns tegelijk speelde tijdens een optreden.

 

Vanaf 2004 focust hij zich op Nederland en op zijn familie met de groep Diop Percu Mama Fatou. Hij organiseerde interessante evenementen met de Afrika 4-daagse in Zwolle, workshop-weekends in Marknesse en stage-reizen naar Senegal.


 

 

Vrijdag 5 augustus, 20.00 – 23.00 uur; 
Levensliederen feestkoor De Traan 

 

 

Vrij, frivool, met een vette knipoog. Dat is het koor dat in mei twintig jaar bestond. Hoe ouder de kerels worden, hoe komischer. Of, zoals regisseur van de alles-is-andersshow Jans Polling het zegt: ,,Op een korenfestival wordt wij vast leste, maar een showfestival? Dat wint wij.’’

 

Fout, fouter, foutst is de dresscode. Gouden jasjes, pooierhemden, blinkende horloges, een hoedje met knipperende blauwe lampjes. Vogelverschrikkers zijn het. Ze geven De Traan het smoel dat dit zootje ongeregeld op het lijf geschreven is. Het koor bestaat uit vijfenveertig mannen met gouden keeltjes, die feest maken bij iedere gelegenheid die zich voor doet.

Daarbij worden ze begeleid door een eigen orkest bestaande uit tien personen. De Traan beschikt inmiddels over een Nederlandstalig repertoire van ongeveer honderd meezingers en ook een paar Engelse medleys worden tegenwoordig ten gehore gebracht.

 

Waag het niet ‘De Traan’ te associëren met het fenomeen shantykoor. Een boodschap die het koor zingend uitdraagt met een parodie op de shanty-eenheidsworst, het hilarische Anti-shanty lied. Met als uitsmijter: “Zo slaan wij ons met volle kracht, het land’lijk leven door, en zingen nog als laatste troost, in een shantykoor.”

 

 

 

Zaterdag 6 augustus, 13.30 – 16.00 uur; 
Bonkenbargkapel

 

 

Een Europese topper uit de wereld van de Egerländer blaasmuziek en afkomstig uit Oldenzaal. De kapel die in 1958 werd opgericht ontleent zijn naam “Bonkenbarg” aan een hoger gelegen stadsdeel van Oldenzaal.

 

In 2001 werd de Bonkenbargkapel Nederlands Kampioen en promoveerde naar de Supertop- klasse. In 2003 deden zij in deze klasse mee aan de Europese Kampioenschappen in Zwitserland, waar zij een uitstekende 1e prijs met onderscheiding wisten te behalen. Hoogtepunt voor de muzikanten was het winnen van de Europese titel op 13 mei 2007 in het Zuid-Duitse Empfingen. 


De Bonkenbargkapel staat sinds 1995 onder de bezielende leiding van kapelmeester Marcel Loff. Hij is o.a. bassist bij de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Zowel uit Nederland als uit Duitsland krijgt de Bonkenbargkapel uitnodigingen om optredens te verzorgen.

 

De Bonkenbargkapel, met zangduo Evelien en Henk, bestaat uit enthousiaste, veelal jonge mensen, die de Böhmische blaasmuziek een warm hart toedragen. Het repertoire bestaat dan ook grotendeels uit Böhmische muziek, maar ook maken zij uitstapjes naar de Moravische- en lichte muziek. Waar zij ook komen, ze weten er altijd weer een feest van te maken.

 

 

Zaterdag 6 augustus, 21.00 – 01.00 uur; 
SIVO Salsa Saturday

 

 

Deze avond word je getrakteerd op spetterende bewegingen, snelle draaien, ingewikkelde maar zo gemakkelijk ogende figuren en dames met sierlijke hand, arm en heupbewegingen. De ‘SIVO Salsa Saturday’ is een internationaal dansfeest met workshops – demo’s – rueda de casino maar ook zelf kan je lekker sensueel swingen. 


M.m.v. demo team dansschool 'Salsa Juan Carlos' uit Groningen - DJ Caramelo - Dansgroep 'El Conjunto Folklórico Expresión Latino Americana' uit Ecuador. 

 

 

Waan je in latin sferen deze avond die zeker niet alleen voor gevorderden is! Laat je schaamte los, vraag iemand ten dans, luister naar de muziek en beweeg. En gaat er iets mis? Zet een glimlach op je gezicht en besef vooral hoe bijzonder het is dat wij, in alle vrijheid, mogen genieten van deze wondere wereld die Salsa heet.
 

 

 

Zondag 7 augustus, 11.00 – 01.30 uur; 
Frühshoppen met Stroomdal Kapel + Tiroler Duo Luuk & Gea

 

 

Volgens een oude Duitse (Beierse eigenlijk) traditie kan je met muziek en dans ook op de zondag best een gezellige ochtend beleven. De Duitsers noemen dit gebruik ‘Frühshoppen’. Overigens is het wel de bedoeling dat je eerst de mis bezoekt! Bij zo’n ochtend hoort en blaas- en accordeonmuziek. In dit geval gespeeld door de Stroomdal Kapel en het accordeon duo Luuk en Gea. 


De Stroomdalkapel uit Zeegse is een groep enthousiaste muzikanten, die allemaal liefhebbers zijn van de Tsjechische blaasmuziek. De kapel heeft een Böhmische bezetting, d.w.z. ongeveer 20 muzikanten. De muziek die de kapel speelt is voornamelijk Böhmisch en Märisch van aard en afkomstig uit de landstreken Bohemen en Moravië; dus echte Tsjechische volksmuziek. 


De Böhmische muziek is romantisch, klankvol, warm, rustig en wat gedragen van aard, terwijl de Mährische stijl heel sprankelend en vrolijk van aard is en dan ook vaak wat sneller wordt gespeeld. De titels vertolken vaak de mooie natuur en landstreken, de lekkere wijn of de liefde waarbij ook de zang niet wordt vergeten.

 

 

Het Tiroler duo Luuk & Gea uit Valthermond speelt alweer jaren samen. Van oktoberfest tot schlageravond. Ook zijn ze vaak te vinden bij de verschillende z.g. open podium concerten voor accordeon. Luuk speelt op een ‘Fantini’ accordeon en Gea is de trotse bezitter van een ‘Zupan Steirische’ harmonica.

 

 


 

Zondag 7 augustus, 13.30 – 16.00 uur; 
Accordeon- en harmonica middag

 

 

Een hele middag genieten van een typisch SIVO-instrument in al zijn verschijningsvormen. Blaasinstrument én toetsinstrument ineen met toetsenborden aan beide uiteinden; de accordeon! 


Verschillende muzikanten trekken vanmiddag alle registers los met gezellige klanken en ieder in zijn eigen stijl. Van klassiek tot een lekkere vlotte wals, een polka en een tango, alles zal de revue passeren. M.m.v. Henk Strating, Klazien Koster, Patrick Hoekstra, Johan Smith en Luuk & Gea. Misschien dat er onder de verschillende buitenlandse folklore groepen ook nog wel een accordeonist is die een spontaan optreden wil verzorgen! 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker