SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

 

 

Algemeen
Veel draagvlak voor veranderingen
03-01-2016 00:00:00

Het duurt nog iets meer dan een half jaar, maar nu al is duidelijk dat alle veranderingen in de aanloop naar het SIVO-festival 2016 voor veel gespreksstof zorgen. Het nieuws dat het evenement fors op de schop gaat is inmiddels een kleine maand oud.

 

Via diverse kanalen zijn alle direct betrokkenen, van vrijwilligers tot sponsors en van gastgezinnen tot het college van B & W van de gemeente Borger-Odoorn, geïnformeerd. Ondanks dat in sommige gevallen een nadere toelichting gegeven moest worden eigenlijk iedereen positief op alle plannen gereageerd.

Voor voorzitter René Wiggers een duidelijk signaal dat het bestuur een moeilijke maar juiste keuze heeft gemaakt. “Natuurlijk hoop je van te voren op begrip maar dat er zoveel steun is voor alle voorgestelde veranderingen is voor ons als bestuur een geweldige motivatie door te gaan op de ingeslagen weg.”

 

   SIVO- voorzitter René Wiggers

 

De belangrijkste missie voor het bestuur is reduceren van kosten en het omhoog krikken van de inkomsten. Een zware opgave? “Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Dat er structureel iets moet veranderen is duidelijk”, stelt René Wiggers. “We moeten er voor zorgen dat het festival minstens weer tien jaar vooruit kan.”

Eén van de meest opzienbarende veranderingen is voor velen het vrij toegankelijk worden van het terrein. “De hekken gaan weg en het terrein wordt gratis toegankelijk. Daar werken we naar toe. En dan”, zo laat Wiggers weten, “komt van iedereen direct de volgende vraag: ‘maar hoe kom je dan aan inkomsten’.

 

                                        De galatent krijgt een complete metamorfose

 

We gaan de bezoekers van de galavoorstellingen als echte galagasten ontvangen en vragen daar een vergoeding voor, door kaarten voor die galavoorstellingen te verkopen. De toeschouwers van de galavoorstellingen willen we het gevoel geven dat ze ook echt onze gast zijn.”

Om dat te bewerkstellingen wordt volgens Wiggers een plan ontwikkeld, waarbij de galatent een forse facelift zal ondergaan, maar ook de voorzieningen als zitplaatsen en horeca. “De afgelopen jaren hebben we de stoelen in de galatent in een soort theateropstelling neergezet. Het voordeel was dat er veel mensen in de tent konden, maar er werden geen consumpties genuttigd en juist die consumpties zijn ook belangrijk voor ons als organisatie. We hebben de horecavoorziening in eigen beheer en dat levert inkomsten op.

 

 

Bij het komende festival zullen die inkomsten een nadrukkelijker rol moeten spelen. We willen het aantal plaatsen in de galatent terugbrengen naar 900 en de mensen die zo’n voorstelling bijwonen, komen aan keurige tafeltjes te zitten. Daar worden ze ontvangen met een kop koffie. Bezoekers kunnen daarna aan tafel drankjes bestellen en worden aan tafel bediend als een echte galagast. De galavoorstelling als geheel moet een echte belevenis gaan worden.”

De bedoeling van de organisatie is de galavoorstellingen, uitgevoerd m.b.v. de nieuwste geluids-, licht- en videovoorzieningen, te houden tussen acht en half elf ’s avonds. Daarnaast zal in de nieuwe SIVO-tent een speciaal programma worden gepresenteerd met b.v. koren die wereldmuziek zingen, optredens van bijzondere orkesten maar ook thematische voorstellingen behoren tot de mogelijkheden. De Horecatent krijgt weer een plek voor de Gala-tent.

 

 

SIVO-bezoekers staan nog meer veranderingen te wachten. Niet alleen bezoekers, ook de dansers. “Onze buitenpodia gaan we versoberen. Er wordt geen verlichting meer aangebracht en ook de overkapping zal verdwijnen. Dat doen we om te benadrukken dat de gala-optredens een bijzondere status krijgen.

Het wil echter niet zeggen dat de activiteiten op het terrein niet belangrijk meer zijn. Integendeel. Er moet zelfs meer reuring op het terrein komen. Zo blijven de workshops van de buitenlandse groepen en de workshops met binnen- en buitenlandse ambachten een vast programmaonderdeel vormen. Ook komen op het terrein meer en betere horecavoorzieningen.

 

 

Hoewel grote lijnen en steeds meer details inmiddels al bekend zijn, worden nog meer ideeën nader onderzocht. “We hopen”, zegt SIVO-voorzitter Wiggers, “dat we binnen twee maanden de verdere uitwerking gereed hebben en dat de bezoekers de veranderingen deze zomer tijdens ons festival gaan waarderen. Wanneer we niets veranderen, glijdt het SIVO-festival af. En dat wil niemand.”

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker