SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa�a Deutsch English

 

 

Algemeen
Zingende en dansende Zulu’s in nieuwe SIVO-tent
11-02-2016 00:00:00

Ervaar de sfeer van zwart Zuid-Afrika in al zijn facetten. Met zang, dans, de nodige humor maar in ieder geval met het hele hart. En dat allemaal in de nieuwste aanwinst van het Wereld Dans en Muziekfestival; de SIVO-tent.  

 

 

Over de programmering hopen we binnenkort nog veel meer te kunnen vertellen. Wat in ieder geval duidelijk is dat muziek, zang en dans op deze plek op vaak bijzondere wijze samenkomen. Misschien gaat de beleving nog wel verder en wordt ook de inwendige mens niet vergeten.

                      

Op donderdag 4 augustus a.s. draait het ’s avonds om de rijke cultuur van de Zulu’s met daarbij zeker ook een actieve rol voor het publiek. Optreden zullen een Zuid-Afrikaans koor uit Nederland en een folkloristische dansgroep uit Zuid-Afrika zelf.   

 

 

Het koor ‘Duze Nomshikashika’ ( betekent in het Zulu: “dichtbij waar het gebeurt”) bestaat uit 15 à 20 Nederlandse zangers en zangeressen, die liederen zingen in de zwarte Zuid-Afrikaanse talen. De zanggroep is opgericht in 1986 in Wageningen als steun aan de anti-apartheidsbeweging destijds. Logisch dat er in die begintijd bij optredens vooral veel strijdliederen tegen de apartheid op het programma stonden.

 

 

Veel liederen zijn op cassettebandjes in Zuid-Afrika opgenomen, meegenomen naar Nederland en zo ingestudeerd. In de loop van de tijd heeft het koor het repertoire uitgebreid en vernieuwd met liederen uit het huidige Zuid-Afrika. De liedjes worden zoveel mogelijk op zijn Afrikaans ingestudeerd: niet van blad, maar op gehoor. Tijdens verschillende reizen naar Zuid-Afrika hebben de leden nieuwe liederen en bewegingen geleerd. Zo hebben ze tot in hun tenen ervaren hoe mensen daar zingen: met hun hele lijf en hart.

 

 

Tijdens het SIVO-festival zingt ‘Duze Nomshikashika’ van alles. Van strijdlied tot slaaplied en alles daar tussen in. Ze zingen liedjes met humor over schoonmoeders en liederen waarin mensen elkaar waarschuwen dat de politie eraan komt. Voorlopig hoogtepunt voor de zangers en zangeressen, die uit heel Nederland komen, is het optreden in 2002. Het koor was toen als speciale verrassingsact aanwezig was bij de uitreiking van de Roosevelt Four Freedoms Award. Deze onderscheiding wordt jaarlijks, afwisselend in New York en Middelburg, uitgereikt aan personen die hun functie, persoonlijkheid en invloed langdurig hebben ingezet voor de menselijke vrijheid in al haar facetten.

 

YouTube video

 

 

De award werd in Middelburg onder het toeziend oog van, toen nog, Koningin Beatrix uitgereikt aan niemand minder dan Nelson Mandela. Na drie uur lang speeches luisteren was de zaal een beetje moe geworden. Eindelijk betrad Nelson Mandela zelf het spreekgestoelte. Plotseling ging de deur open en vijftien zwartgeklede zangers van ‘Duze Nomshikashika’ vulden de kerkruimte luidkeels met het beroemde vrijheidslied. Mandela draaide zich om naar het koor, lachte en begon spontaan mee te swingen op het podium. Even later klapte de hele zaal enthousiast mee.

 

 

Het optreden in Odoorn beloofd een nieuw hoogtepuntje te worden. In de SIVO-tent gaat het koor namelijk samen optreden met de Zuid-Afrikaanse folklore groep ‘Izinduku’. De groep uit Johannesburg is één van de twaalf buitenlandse deelnemers aan het SIVO-festival 2016 en reageerde al even enthousiast op deze Nederlands-Zuid-Afrikaanse samenwerking.

 

 

De Zuid-Afrikaanse avond in de SIVO-tent begint donderdag 4 augustus om 20.00. Kaarten voor deze bijzondere voorstelling zijn alleen ’s avonds aan de kassa verkrijgbaar. Kom op tijd want met maximaal 400 bezoekers geldt ook hier: vol is vol!   


Achtergronden

De Zulu’s zijn de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika. Zulu, ook wel Zoeloe of isiZulu genoemd, is daardoor ook de meest gesproken taal van Zuid-Afrika. De Zulu’s danken hun naam aan de grote krijgsheer Shaka Zulu, die rond 1800 het Zulu-koningkrijk stichtte en beroemd was om zijn militaire brein, maar ook berucht om de wreedheid van zijn regime.

 

De taal Zulu wordt vooral aan de Oostkust van Kwa-Zulu Natal en in de provincie Gauteng gesproken. Het is één van de officiële talen van Zuid-Afrika en behoort tot de Bantoetalen. Zulu betekent "hemel" of "lucht".

 

 

Tijdens de apartheid leefden de Zoeloes in de bantoestan Kwazoeloe, een groot aantal enclaves in de provincie Natal. Na de verkiezing van Nelson Mandela in 1994 gingen de bantoestans op in een nieuw Zuid-Afrika.

 

De meeste Zoeloes wonen tegenwoordig in de provincie KwaZoeloe-Natal of zijn gemigreerd naar Gauteng. De Zoeloemonarchie bestaat nog altijd: Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu is de huidige paramount chief van de Zoeloes. Ook de huidige president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, is een Zulu.

 

 

 

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker