Orvelte

De Brink van Orvelte


In dit kleine dorp in de gemeente Midden-Drenthe ziet en voelt u geschiedenis. Orvelte is het #oerdorp van Drenthe. En dat zeggen we niet zomaar! In een oorkonde uit 1362 wordt het dorp aangeduid als Oervelde. Deze oudste notatie geeft de afkomst van de plaatsnaam aan: het dorp “Over het veld”.

Tegenwoordig is Orvelte een monumentendorp en heeft de status beschermd dorpsgezicht. Het is een levendig & gastvrij dorp, waar mensen normaal wonen & werken in een authentieke omgeving die nog echt de sfeer van een 19e-eeuws Drents esdorp uitademt.

Tijdens een bezoek aan het SIVO-festival willen we u graag kennis laten maken met het #oerdorp van Drenthe: Orvelte. In en om dit dorp is genoeg te beleven. Lekker strun’n (snuffelen) langs de oude boerderijen en huizen: deur in, deur uit. Op zoek naar het verhaal en de nostalgie van vroeger.

De bordjes wijzen u de weg, maar waar moet u beginnen? Orvelte is namelijk geen museum waarin u langs een vaste route langs alle hoogtepunten loopt, maar het is een keuzemenu. U kiest zelf wat u leuk vindt en hoe u het dorp en haar omgeving wilt verkennen.

Ook de diverse demonstraties maakt Orvelte nog leuker dan het al is. Er is bijvoorbeeld een kaasmakerij, klompenmakerij, smederij, houtzagerij en nog veel meer leuke bezienswaardigheden. Juist de diversiteit maakt Orvelte zo interessant, want waar u ook kijkt, het is overal weer anders.

Vragen over Orvelte?
https://orvelte.net/over-orvelte/contact/