Servië Ensemble Abraševic

‘Ensemble Abraševic’ komt uit Pančevo, een stad in Servië, gelegen aan de Donau bij de monding van de Tamiš en behorend tot het landsdeel Vojvodina.

Het totale ensemble telt in eigen land zo’n 200 leden van jong tot oud. Tijdens SIVO 2019 komen ze met hun volwassen elite groep bestaande uit zo’n 30 dansers en muzikanten in de leeftijd 18-38 jaar.

In de week van het festival verblijft de groep bij gastgezinnen in Westerbork, Zwiggelte en Mantinge. Opgericht in 1937 groeide ‘Ensemble Abraševic’ uit tot één van de beroemdste van het land. Veel beroemde namen uit de wereld van de Servische cultuur, wetenschap, kunst, sport en de economie waren ooit lid.

Het repertoire van de groep en een eigen live orkest bestaat uit volksdansen en liederen uit bijna alle delen van het land. Ze beelden daarbij het gewone wonen, werken en leven op het platteland uit. Dat doen ze met veel humor en dynamiek.

De bijzondere kostuums en grote mutsen zijn een lust voor het oog. Het Ensemble gaf tot nu toe meer dan 2500 optredens in binnen en buitenland en beschouwen het als een enorme eer om tijdens het SIVO-festival te mogen optreden.