Deadline gastgezinnen nadert

Het zijn spannende tijdens want de deadline nadert, het moment waarop de buitenlandse deelnemers aan het SIVO-festival onderdak moeten hebben.

Voor zes groepen is dat inmiddels geregeld! Morgenavond worden de gastgezinnen in Kibbelveen bijgepraat. Ook hier kan een volledige groep logeren.

In Nieuw Balinge e.o. staat de teller op tien bedden en kunnen we nog wel wat adressen gebruiken. Ook in Oosterhesselen is men nog volop aan het werven. In Beilen, Hooghalen en Emmen wil het nog niet echt lukken.

Mocht u in Nieuw Balinge / Oosterhesselen e.o. geïnteresseerd zijn om gasten van SIVO onderdak te verlenen kunt u mailen met: info@sivofestival.nl

Wacht niet te lang en meld u aan!

SIVO staat in de steigers

ANDANZA Ballet Folklórico uit Mexico

Het 33ste multiculturele Wereld Dans- en Muziekfestival SIVO, dat dit jaar voor de eerste keer in Orvelte wordt gehouden, staat organisatorisch aardig in de steigers. Een aantal deelnemende dansgroepen is reeds bekend. Wel is de organisatie nog op zoek naar gastgezinnen in Schoonoord, Beilen, Hooghalen en Nieuw-Balinge.

Het evenement wordt gehouden van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli. Acht nationale en internationale dansgroepen geven dagelijks uitvoeringen op drie podia verspreid door het dorp Orvelte. De deelname van Mexico, Belarus, Polen, India, Servië en West-Papoea is inmiddels bevestigd.

Sanggar Seni Yelmasu uit Merauke, West-Papua

SIVO is een internationaal dans- en muziekfestival waarbij bezoekers in contact gebracht worden met culturen uit de hele wereld via dans en muziek. Het festival staat in het teken van uitwisseling, ontmoeting en veel interactie tussen publiek en deelnemers.

SIVO krijgt steun van vele instanties en bedrijven, onder meer de Rabobank. “Wij vinden het belangrijk dat onze klanten merken dat Rabobank Het Drentse Land een bank is die goede initiatieven ondersteunt”, zo motiveert de Rabobank haar ondersteuning aan het SIVO-festival.

Gastgezinnen

De bijna tweehonderd buitenlandse dansers en muzikanten verblijven in gastgezinnen en krijgen zo al een stukje Nederlandse cultuur mee. Vriendschappen voor het leven zijn vaak het mooie gevolg van een weekje SIVO.

Portugese gasten met hun gastgezinnen in Oosterhesselen

Per gezin worden twee personen als gast in huis genomen, zodat buitenlanders niet moederziel alleen in een vreemde omgeving terecht komen. Op dit moment staat vast dat er groepen worden ondergebracht in Westerbork, Zwiggelte, Bovensmilde, Witteveen, Orvelte en opnieuw Odoorn.

De organisatie is nog naarstig op zoek naar mensen in de regio’s Beilen en Schoonoord en in de dorpen Hooghalen en Nieuw-Balinge die gasten in huis willen nemen.

Vrijwilligers

Nadat het SIVO-festival in 2016 in Odoorn gestopt is moest de totale organisatie weer vanaf de grond worden opgebouwd. Voor verschillende werkzaamheden, voor en tijdens het festival, is SIVO op zoek naar vrijwilligers.

Vrijwilligers bezig met de opbouw van het SIVO-terrein

Vrijwilliger zijn bij SIVO is niet alleen leuk, maar het is zeker ook een verrijkende ervaring om samen te werken met mensen uit verschillende culturen. Doe werkervaring op of zet jouw ervaring in om anderen te helpen en het is ook nog eens goed voor je taalontwikkeling.

Aanmelden

Aanmelden als gastgezin en/of vrijwilliger (voor een paar dagdelen of de hele week) kan via info@sivofestival.nl.

SIVO aanwezig tijdens KiMeNa-fair Smilde

Beleven, kijken en proeven. Als je Het Kompas in Smilde zaterdag binnenloopt komen de geuren je al tegemoet! Gerechten van verschillende culturen komen samen. In alle vrijheid kun jij tijdens de KiMeNa fair kennis maken met nieuwe smaken, gekookt door onze culturele medemens. Op deze fair draait het om de proeverij.

Niet alleen hobbykoks zijn aanwezig, ook ondernemers, hobbyisten en verenigingen van informatieve aard krijgen de gelegenheid om op de fair te staan. Dit jaar werkt de organisatie samen met de dag van de hulpverlening. Daarom staat er dit jaar een politietruck, een preventietruck van de brandweer, EHBO, lotusslachtoffers en een ambulance op de fair.

Het SIVO-festival Orvelte presenteert zich met een eigen stand waar je o.a. alles kan vinden over het programma van SIVO deze zomer in Orvelte. Geïnteresseerde gastgezinnen en vrijwilligers kunnen zich laten informeren over hoe leuk het is om achter de SIVO-schermen mee te draaien en een hele week met allerlei buitenlandse culturen in aanraking te komen.

De fair is zaterdag 18 mei, van 11.00 – 16.00 uur, in en om Het Kompas, Veenhoopsweg 12B in Smilde.

Wie komt ons mediateam versterken?!

SIVO-fotograaf in actie

SIVO is een kleurrijk paradijs voor fotografen en filmers, de prachtige verhalen liggen er voor het opscheppen. Wie wil er deze zomer, van maandag 15 t/m zondag 21 juli 2019, als fotograaf, filmer of redactielid een creatieve en vrijwillige bijdrage leveren aan het 33e Wereld Dans- en Muziekfestival SIVO in Orvelte.

Redactie bedient online media

Het mediateam is verantwoordelijk voor de inhoud van social media, website, twitter en verzorgt dagelijks persberichten. Ook zijn de mediamensen aanspreekpunt en begeleider van de vertegenwoordigers van de (internationale) pers.

Meld je nu aan via info@sivofestival.nl en we nemen z.s.m. contact met je op.

Ook Nieuw-Balinge wil gastdorp worden

Ook Nieuw-Balinge heeft aangegeven interesse te hebben om gastdorp voor het SIVO-festival 2019 te worden.

De komende weken wordt er in het op 10 km afstand van Orvelte gelegen dorp geïnventariseerd of er een groep buitenlandse gasten kan worden ondergebracht. Daarmee zou Nieuw-Balinge, na Westerbork, Bovensmilde en natuurlijk Orvelte zelf, het derde gastdorp in de gemeente Midden-Drenthe zijn.

Een gastgezin zorgt een kleine week voor een slaapplek, eten en drinken maar vooral voor een warm welkom in Drenthe. De 'gastouders' laten de buitenlandse dansers en muzikanten kennis maken met de Drentse gastvrijheid en cultuur. Hoe leuk en leerzaam kan het zijn om kennis te maken met een vertegenwoordiger van een buitenlandse cultuur. Een gast in huis die op zijn of haar beurt ook nog eens zeer geïnteresseerd is onze Nederlandse cultuur.

De buitenlandse gasten van SIVO zijn trots om hun land te mogen vertegenwoordigen door het tonen van hun eigen cultuur in muziek, dans en andere specifieke gebruiken. Een keer koken voor de gastvrije ‘ouders’ hoort daar zeker bij. Een SIVO-gast over de vloer is niet alleen goed voor de taalontwikkeling maar zorgt ook nog eens voor persoonlijke groei bij jong en oud en een breder wereldbeeld. Door het onbekende bekend te maken ontstaan wederzijdse vriendschappen en meer begrip en kennis van elkaars cultuur.

Gastdorp Nieuw Balinge

Wie van u wil er volgend jaar in Nieuw-Balinge een kleine week lang, van dinsdag 16 t/m zondag 21 juli 2019, een aantal gasten in zijn gezin opnemen. Per gezin worden minimaal twee personen als gast in huis genomen zodat de buitenlanders niet helemaal moederziel alleen in een voor hen vreemde omgeving terecht komen. Een gastgezin kan volop genieten van de gasten, ook tijdens de optredens.

Ieder gastgezin krijgt van de SIVO-organisatie vrije toegang tot het festival en een eigen gratis parkeerplek in Orvelte. De gastvrije gezinnen worden tijdens het evenement van informatie voorzien door SIVO-vrijwilligers. Ook is er altijd een tolk beschikbaar als het zelfs met google translate, of handen en voeten, even niet lukt.

Belangstellenden kunnen mailen met SIVO, ook voor aanvullende informatie: info@sivofestival.nl Binnenkort hopen we bij voldoende belangstelling, tijdens een informatieavond in De Heugte, onze plannen nader toe te lichten en ook te laten zien hoe leuk en onvergetelijk het leven van een SIVO-gastgezin kan zijn.

Striethouldt cateraar SIVO-festival

Striethouldt uit Westerbork gaat tijdens het SIVO-festival Orvelte de catering verzorgen. Marielle en Lorenz Striethouldt hebben met hun bedrijf veel ervaring met de verzorging van de inwendige mens.


Zo kan je 'Catering Uit Drenthe' op veel plekken tegenkomen. Bezoekers van het TT-festival Assen, Drenthepop Westerbork maar ook het Emmer Hello Festival en het Holland International Bluesfestival in Grolloo hebben al met hun gastvrije manier van werken kennis kunnen maken.


In Orvelte zullen ze deze zomer rond het SIVO-festival verschillende terrassen inrichten en aantrekkelijke foodtrucks plaatsen. SIVO hoopt dankzij deze samenwerking ook de catering een nieuwe kwaliteitsimpuls te kunnen geven.

SIVO zoekt gastdames en -heren

Deze week start SIVO met de werving van gastdames en gastheren vanaf 18 jaar. Oftewel de SIVO-host 2.0 heeft een nieuwe taakomschrijving en een nieuwe naam gekregen. Begeleiden en informeren in alle vormen daar draait het om. Afwisselender en leuker dan ooit!

De hostenploeg van 2016

De ene dag ben je als gastvrouw of gastheer op pad als begeleider om een groep van Schiphol te halen, de volgende dag ga je met een andere groep in een ‘beleefpost’ van de Drentse Fiets4Daagse een optreden te verzorgen. Je krijgt dus met meerdere groepen en activiteiten te maken. Ook ben je ons visitekaartje in het infocentrum en SIVO-kantoor gevestigd in de oudste boerderij van Orvelte.

Het festival is in het weekend van 19, 20 en 21 juli. Groepen kunnen arriveren vanaf maandag 15 juli en vanaf woensdag 17 juli worden ze ingezet tijdens de Drentse Fiets4Daagse. Ook gaan ze een deel van de route meefietsen en al ‘vloggent’ verslag doen en meewerken aan culturele uitwisselingen in een aantal Drentse plaatsen zoals Bovensmilde en Oranje.

Elke dag komt het aan op improvisatie, flexibiliteit en vooral een gastvrije uitstraling. Denk je dat het nieuwe SIVO ook bij jou past dan horen we graag van je. Of het nu om een paar dagdelen of de hele week gaat, alle hulp is van groot belang. Laat z.s.m. iets van je horen en onze vrijwilligerscoördinator neemt daarna contact met je op. Reageren kan via mail: crew@sivofestival.nl

SIVO achter de schermen

Burgemeester opent zingend het Culturele Jaar

Zingende burgemeester Mieke Damsma

Burgemeester Mieke Damsma zorgde voor een verrassende openingsact bij het begin van het jaar waarin Midden-Drenthe culturele gemeente van Drenthe is. Ze beklom onverschrokken het podium en zong voor het publiek twee jazzy nummers.

SIVO-bestuurslid Regien Broekman geeft tekst en uitleg aan de bezoekers.

De culturele proeverij op het Elpineterrein bij Elp trok zondag onder stralende omstandigheden, enkele honderden bezoekers. Het SIVO-festival was met een eigen info-stand aanwezig. Ook werd er een podiumpresentatie van het nieuwe SIVO gegeven. Dat leverde niet alleen veel reacties op maar ook nog verschillende nieuwe gastgezinnen en vrijwilligers.

De stand van SIVO trok veel bekijks.

Op het terrein presenteerden zich tal van organisaties, zoals de stichting TT Hooghalen, Lady Macbeth en Oer Orvelte. Midden-Drenthe is tot en met het najaar van 2020 culturele gemeente van Drenthe. Meer info over de komende activiteiten zijn te vinden op www.cultureelmiddendrenthe.nl

SIVO presentatie tijdens Culturele proeverij Elp

A.s. zondag 7 april openen burgemeester Mieke Damsma en wethouder Dennis Bouwman van de gemeente Midden-Drenthe het culturele jaar. Zij doen dat om 14.00 uur bij Elpine in Elp.

Naast de feestelijke opening presenteren tussen 13.00 en 16.30 uur verschillende organisaties hun plannen voor Culturele Gemeente van de provincie Drenthe. Ook het SIVO-festival laat u alvast proeven van het nieuwe festival in Orvelte en de speciale fietsactiviteiten in het kader van ‘op Fietse deur Midden-Drenthe’.

SIVO is met een informatiestand aanwezig en er is een videopresentatie van het festival in Orvelte te zien. Maak kennis met SIVO en het culturele jaar en kom gezellig langs in Elp!

Locatie: Elpine, Westerbroeken 1, Elp. De toegang is gratis!

De voorbereidingen voor de presentatie zijn in volle gang

Provincie Drenthe steunt plannen SIVO

Gedeputeerde Staten hebben dinsdag besloten een incidentele subsidie toe te kennen aan het SIVO-festival ‘Op fietse deur Midden-Drenthe’.

In de aanloop naar het 33e SIVO-festival in Orvelte gaan de buitenlandse folklore groepen niet alleen optreden tijdens de Fiets4daagse bij z.g. 'beleefposten' maar ook nog eens meefietsen! De verdere plannen worden binnenkort bekendgemaakt.

De provincie Drenthe ziet het project 'SIVO op fietse deur Midden-Drenthe’ als versterking van het toeristisch aanbod in Drenthe. Ze is positief over de integrale benadering van de SIVO-plannen, die blijkt uit de verbinding van fietsactiviteiten en (dans)cultuur, zelfs tot ver over de landsgrenzen heen.

Hiermee wordt het fietsen in Drenthe volgens de provincie op een unieke wijze verbonden aan culturele activiteiten en wordt onze fietsprovincie op een bijzondere manier onder de aandacht gebracht.

SIVO zoekt gastgezinnen

Familie Weitkamp uit Noord-Sleen met hun SIVO-gasten uit Kroatië.

Voor verschillende werkzaamheden voor en tijdens het SIVO-festival zijn we op zoek naar vrijwilligers maar vooral naar gastgezinnen.

Wie wil er van dinsdag 16 t/m zondag 21 juli 2019 minimaal twee buitenlandse gasten in zijn gezin opnemen? Voor aanmelding en/of voor meer informatie over de mogelijkheden om als gastgezin of vrijwilliger voor SIVO aan de slag te gaan kan je mailen met: info@sivofestival.nl

Informatieavond gastgezinnen

Volle bak tijdens eerste infoavond gastgezinnen Westerbork.

Gisteravond verzorgde het SIVO-festival een eerste succesvolle presentatie voor gastgezinnen in een zeer goed gevulde zaal bij Brasserie Diggels in Westerbork.

Zoals het nu lijkt beschikt de organisatie in Westerbork e.o. over bijna dertig gastadressen. Dat zou kunnen betekenen dat er maar liefst twee SIVO-groepen kunnen worden ondergebracht.

De aanwezigen kregen uitleg over het programma, het reilen en zeilen binnen een gastgezin, welke buitenlandse groepen inmiddels zijn vastgelegd en de stand van zaken m.b.t. financiën en het werven van vrijwilligers.

Ook werd de film "Haal de wereld in huis" getoond. Een vrolijk inkijkje in het leven van een gastgezin voor- en achter de SIVO-schermen. De verwachting is dat er binnenkort ook in andere dorpen informatiebijeenkomsten worden georganiseerd.

Aanmelden als gastgezin voor Westerbork e.o. kan nog steeds via: info@sivofestival.nl

Vrouwen van Nu werven voor SIVO

SIVO krijgt hulp van de grootste vrouwenorganisatie van Nederland. In Sleen, Noord-Sleen en Kibbelveen maar ook in Beilen e.o. onderzoeken de plaatselijke afdelingen van Vrouwen van Nu of het mogelijk is om een buitenlandse SIVO-groep onder te brengen.

In Westerbork wordt op dinsdag 19 maart a.s. om 19.30 uur bij Brasserie Diggels aan de hoofdstraat 8 een informatieavond gehouden voor gastgezinnen en geïnteresseerden uit de plaatsen Westerbork, Orvelte, Witteveen, Eursinge, Mantinge en Zwiggelte. SIVO hoopt in deze regio minimaal twee groepen te huisvesten.

In de Smilde’s wordt vanuit de Molukse gemeenschap naar gastgezinnen gezocht en in Odoorn/Valthe/Klijndijk kan inmiddels ook een buitenlandse groep worden ondergebracht.

Voor aanmelding en aanvullende informatie kunt u mailen met: info@sivofestival.nl