“Het was fantastich”

De 33e editie van het Wereld Dans- en Muziekfestival SIVO vond afgelopen weekend voor het eerst plaats in museumdorp Orvelte. Bezoekers waren vooral dolenthousiast over het prachtige decor.

Ruim 5000 bezoekers vonden afgelopen weekend hun weg naar het museumdorp. Het valt de organisatie alleszins mee, gezien het slechte weer dat het festival op zaterdag parten speelde. Ondanks die rampdag kwamen er in totaal ongeveer evenveel betalende bezoekers als was begroot.

En dat SIVO terug is, is dat belangrijk? ,,Jazeker'', zegt één van de bezoekers. ,,Volksdansen verbroedert, verbindt, zo'n festival brengt mensen van allerlei verschillende culturen bij elkaar. Dat is zó belangrijk en het ziet er hier ook nog eens geweldig uit. Het was fantastisch.''

De deelnemende groepen uit de hele wereld waren allemaal vol lof, bezoekers uit heel Nederland en opvallend veel uit België waren enthousiast over de kwaliteit van het programma en het prachtige decor in Orvelte.

De meer dan drieduizend deelnemers aan de Fiets4daagse, die vrijdag het SIVO gratis mochten bezoeken, reageerden blij verrast. Het festival, waar ontmoetingen tussen verschillende culturen centraal staan, was hierdoor direct druk bezocht.

Het gebrek aan vrijwilligers vooral uit Orvelte zelf baart de organisatie wel zorgen. Het was één van de redenen dat het festival het in Odoorn niet langer volhield. De organisatie is gered door de meer dan vijftig vrijwilligers van het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

De komende tijd zal er met diverse partijen worden geëvalueerd. Daarna moet duidelijk worden of er een volgende editie van SIVO komt en op welke locatie. De organisatie verwacht daar eind oktober duidelijkheid over te kunnen verschaffen.

SIVO naar Ter Apel

De bijzondere samenwerking tussen SIVO en het COA krijgt op korte termijn een leuk vervolg!

Op zaterdagmiddag 28 september a.s. houden alle asielzoekerscentra in Nederland ‘Open Huis’. Met het openstellen van de AZC’s willen ze iedereen een kijkje geven in het leven in een asielzoekerscentrum en ontmoetingen tussen vluchtelingen en Nederlanders creëren. De deuren staan open voor iedereen!

Ook op het grootste centrum van ons land, in Ter Apel. Van 13.00 tot 16.00 uur zijn er rondleidingen, workshops en lekkere hapjes uit de landen waar vluchtelingen vandaan komen. Ook is er muziek en zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Daarnaast vertellen organisaties u graag meer over hun werkzaamheden op de opvanglocatie.

De organisatie van het SIVO-festival presenteert zich als één van de partners van COA Ter Apel in een eigen filmzaal. Daar worden beelden van het festival in Orvelte getoond maar natuurlijk draait het vooral om beelden van de meer dan vijftig COA-vrijwilligers. Ze zijn te zien, in actie voor en achter de schermen, met als hoogtepunt het dansoptreden op zondagmiddag tijdens SIVO.

De voorstellingen van zo’n twintig minuten worden door mensen van SIVO ingeleid en bewoners van het centrum zorgen voor passende hapjes en koffie & thee. Aansluitend wacht de bezoekers nog een daverende verrassing.

Iedereen is zaterdagmiddag 28 september van harte welkom. De ‘Open AZC Dag’ duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Adres COA Ter Apel: Ter Apelervenen 4, 9561MC, Ter Apel.

SIVO op fietse deur Drenthe succesvol verlopen

De Polen genieten van Drenthe op de fiets

In de week voorafgaand aan het SIVO-festival 2019 hebben de buitenlandse deelnemers verschillende ontmoetingen met inwoners en toeristen in het algemeen en de deelnemers aan de Drentse Fiets4daagse in het bijzonder. Met elkaar fietsen, zingen, dansen en muziek maken dat is SIVO, Op Fietse deur Drenthe.

Mexico maakt kennis met fietsland Nederland.

Als centraal thema voor de culturele gemeente Midden-Drenthe staat de vrijheid centraal; de vrijheid om andere culturen te ontmoeten. Een project waarin de fiets symbool staat voor vrijheid; de fiets geeft iemand vrijheid. De vrijheid om anderen op te zoeken en te ontmoeten. Nieuwe dingen te zien en te ontdekken; je wereld wordt groter. Wat eerst nog onbekend is, wordt bekend.

Folkloregroepen uit Belarus, Polen, Servië en Mexico hebben op woensdag en donderdag een deel van de route van de Fiets4daagse meegefietst. Soms als groep maar ook samen met hun gastgezinnen. Onderweg was er tijd voor zang, dans en ontmoeting met de verschillende deelnemers aan de fiets4daagse en de inwoners van de dorpen. Ook werd er een indrukwekkend bezoek gebracht aan het Herinneringscentrum Westerbork.

Duidelijk onder de indruk van bezoek aan het Herinneringscentrum.

SIVO maakte hierbij gebruik van gehuurde fietsen en tandems. Door verschillende groepen werd er d.m.v. een videoblog verslag gedaan van de belevenissen onderweg en beelden van de voor hen nieuwe omgeving gemaakt. Die blogs zijn vervolgens op facebook en websites in binnen- en buitenland getoond.

Met je telefoon verslag doen van je fietstocht.


De Servische groep heeft via een redactioneel verhaal in een grote Servische krant verslag gedaan van fietsprovincie Drenthe en van hun optreden in finishplek Westerbork.

De Serven vermaken het publiek in fietsdorp Westerbork.

Succesvol waren ook de optredens langs de route van de Fiets4daagse bij z.g. ‘beleefposten’. In Oranje werd er o.a. samen met Syrische statushouders gekookt, hapjes gemaakt en natuurlijk gedanst. In Witteveen, op Landal Orvelter Marke, werd er een complete Fiesta Mexicana georganiseerd.


Fiesta Mexicana in volle gang.

Op de slotdag van de Fiets4daagse passeerden zo’n 3300 fietsers het dorp Orvelte. Daar moest gestempeld worden en was er de mogelijkheid om gratis de openingsmiddag van het SIVO-festival te bezoeken. Alle buitenlandse groepen traden op en er waren speciale activiteiten voor de kinderen, die o.a. met de Kidsroute Orvelte aandeden.

Deelnemers aan de Fiets4daagse kijken hun ogen uit.

Een groot deel van de deelnemers aan de Fiets4daagse kon op deze manier kennis maken met het Wereld Dans en Muziekfestival SIVO. Verschillende kwamen ’s avonds opnieuw naar Orvelte om de opening van SIVO mee te maken.

Belarus pauzeert bij een hunebed.

SIVO-festival is folklore van de bovenste plank

Orvelte is prima plek voor kleurrijk dansspektakel

Met een rondgang door het dorp en officiële presentatie op het grote podium begon het SIVO-festival op vrijdagavond. Een dag eerder was een SIVO-delegatie al op informele wijze ontvangen op het gemeentehuis in Beilen.

Zaterdag en zondag waren de dansgroepen uit verschillende landen in de middag en 's avonds te bewonderen in het dorp. Het culturele en vooral gezellige en kleurrijke spektakel trok met ruim 5000 toeschouwers veel bekijks en de positieve reacties, zowel bij bezoekers als dansers maken dat een vervolg waarschijnlijk is.

(door Ron de Vos)

Dansgroep Indonesië haakt af

SONY DSC

De dansgroep 'Sanggar Seni Yelmasu' uit Merauke-Papua heeft de visumprocedure niet doorlopen. Daarmee is de deelname van deze dansers en muzikanten aan het SIVO-festival komen te vervallen."

Dat is de officiële verklaring voor het ontbreken van deze spectaculaire groep aan het 33e SIVO-festival in Orvelte. Het betekent vooral slecht nieuws voor de gastgezinnen in Bovensmilde die de buitenlandse gasten met open armen zouden gaan ontvangen. Er was een compleet cultureel uitwisselingsprogramma bedacht en vooral binnen de Molukse gemeenschap werd reikhalzend naar de komst van de Papua's uitgekeken.

Over de reden wat er nu precies mis is gegaan tast de organisatie van SIVO volledig in het duister. Tot 30 juni werd er goed met de groep gecommuniceerd. Op 3 en 4 juli moesten de leden van de dansgroep op de ambassade in Jakarta verschijnen voor individuele interviews. Daarna stopte alle communicatie en tot vandaag is er op geen enkele wijze contact met de groep te krijgen.

De burgemeester van de stad Merauke had zich persoonlijk ingespannen om de groep door de visumprocedure te helpen. Met hem is ondertussen contact geweest en ook hij tast in het duister omtrent de ware reden van het afhaken van de Indonesische groep.

De SIVO-organisatie kan op zo'n korte termijn geen vervangende groep meer regelen en dat betekent dat het programma op een paar punten zal worden aangepast.

Asielzoekers vrijwilliger bij SIVO

Een vijftigtal bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel versterkt het vrijwilligersteam tijdens het 33e Wereld Dans en Muziekfestival SIVO, van 19 tot en met 21 juli in Orvelte.

De asielzoekers, afkomstig uit diverse landen, verblijven op de opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel, in afwachting van de behandeling van hun asielprocedure. In die periode kunnen zij op de locatie, maar ook daarbuiten, vrijwilligerswerk verrichten.

Bruggen bouwen
COA-medewerker Roel Knijnenburg begeleidt de asielzoekers, en onderhoudt samen met collega Linda Wind de contacten met in dit geval het SIVO. Roel: “Met de negatieve berichten over asielzoekers in Ter Apel zou je de positieve zaken die er op de opvanglocaties spelen uit het oog verliezen. Wij hebben in Ter Apel dagelijks rond de 100 bewoners aan het werk, bijvoorbeeld in de schoonmaak en groenonderhoud op locatie, maar ook bij verschillende organisaties in de omgeving.”


Linda: “We zijn ontzettend blij met de samenwerking met SIVO, wat een unieke kans biedt om bruggen naar elkaar te bouwen. Asielzoekers, Nederlanders en de deelnemers van het Wereld Dans en Muziekfestival kunnen elkaar zo op een ongedwongen manier ontmoeten en met nog meer culturen in aanraking komen!”

Meedraaien
Na een eerste kennismaking met Orvelte op maandag 15 juli zullen de vrijwilligers vanuit het azc op woensdag 17 en donderdag 18 juli met een bescheiden ploeg meehelpen met de voorbereidingen voor het festival. Tijdens de festivaldagen, van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli, draait het azc-team op volle sterkte mee. Elke asielzoeker wordt gekoppeld aan een Nederlandse vrijwilliger.

Ontmoeting tussen volkeren
Sjoerd Looijenga, voorzitter van SIVO, is enthousiast: “De SIVO-organisatie is bijzonder ingenomen met de samenwerking. Vooral ook, omdat de inzet van vrijwilligers uit verschillende landen één van de belangrijkste uitgangspunten van het festival onderschrijft, namelijk het bevorderen van multiculturele verbintenissen en ontmoeting tussen volkeren. Daarnaast heeft het verleden aangetoond dat wij bij het SIVO-festival heel goed de extra inzet van vrijwilligers kunnen gebruiken. Het SIVO-bestuur hoopt op een langdurige vruchtbare samenwerking met het COA.”

Uitwisseling dansgroepen
Om de uitwisseling compleet te maken zal op woensdag 17 juli een Indiase dansgroep op de COA-locatie in Ter Apel een optreden verzorgen, en er wordt een Syrische dansgroep gevormd van bewoners van het azc, die op zondag 21 juli gaat optreden in Orvelte.

Orvelte bruist en wervelt tijdens SIVO


Oekraïne

Orvelte gaat bruisen en wervelen wanneer de nationale en internationale dans- en muziekgroepen voor het vernieuwde SIVO-festival in het dorp neerstrijken. Het festival, dat dit jaar voor het eerst in Orvelte wordt gehouden, mag zich verheugen in een prachtig aanbod van folkloristische dans en wereldmuziek. Maar liefst zeventien formaties uit tien verschillende landen zijn actief in Orvelte, het dorp vol monumenten.

De dansgroep uit Indonesië, ‘Sanggar Seni Yelmasu’, steekt er bovenuit. De kleurrijke  Papoea’s vertegenwoordigen de cultuur van de oorspronkelijke bevolking van het eiland Nieuw-Guinea en enkele naburige eilanden. De groep presenteert niet alleen de authentieke folklore, schaars gekleed en voorzien van verschillende vormen van lichaamsbeschildering, maar ook de eigentijdse dans. In kleurige feestkleding, veel in de kleuren oranje en groen en begeleid door exotische muziekinstrumenten, maken ze er vrolijke boel van.


Sanggar Seni Yelmasu uit
Indonesië

Belangstellenden die de 33-ste editie van het SIVO festival, dat voor het eert buiten Odoorn wordt gehouden, willen meemaken, kunnen van 19 tot en met 21 juli in Orvelte op de twee brinken in het oer-dorp terecht. Vrijdag 19 juli om 13.00 uur beginnen de eerste dansers aan hun optreden. Later die dag, om 18.00 uur vindt de officiële opening plaats en gaat het dans- en muziekfestival in de avonduren verder. Zaterdag en zondag begint het programma om 13.00 uur.

Wie denkt dat het SIVO-festival alleen voor volwassenen is, heeft het mis. Ook de jongste jeugd wordt volop vermaakt, niet alleen met dans, maar ook met spelletjes. Ze kunnen zich bijvoorbeeld bewijzen met klompen stapelen.

SIVO op fietse deur Drenthe

Het SIVO-festival heeft dit jaar het thema “Vrijheid” hoog in het vaandel staan. In het kader van het thema Vrijheid wordt de nadruk gelegd op het, door de dansers, ontmoeten van andere culturen. Daarbij speelt het Nederlandse vervoersmiddel bij uitstek, de fiets, een centrale rol. In samenwerking met de Drentse Fiets4daagse gaan de buitenlandse dansers en muzikanten een deel van de fietsroutes fietsen. Zo ontdekken ze gezamenlijk de Nederlandse en Drentse cultuur. Van hun avonturen wordt al vloggend verslag gedaan.

Ontmoeting spreekt ook bij de samenwerking tussen fiets4daagse en SIVO een belangrijke rol. Enerzijds tussen de SIVO-deelnemers en verschillende deelnemers aan de fiets4daagse en anderzijds tussen SIVO-dansers en muzikanten en de inwoners van de dorpen onder het motto ‘Buren ontmoeten culturen’.

Tijdens de Fiets4daagse treden bij verschillende “beleefposten” van de Fiets4daagse buitenlandse folkloristische groepen op. Zij dansen, maken muziek en verzorgen workshops voor deelnemers aan de Drentse Fiets4Daagse.

Samen dansen tijdens een workshop

Bezoekers van het festival kunnen ook zelf in actie komen bij het dansen. Buitenlandse groepen hebben zich bereid verklaard de belangstellenden van het SIVO-festival de fijne kneepjes van hun traditionele dansen bij te brengen.

Naast de marktkramen van de deelnemende buitenlandse folklore groepen komen ook aanbieders van erfgoed gerelateerde artikelen hun waren aanprijzen.  Van origineel handwerk tot kunstzinnige artikelen.  Ook worden de oude ambachten niet vergeten.

Indiase bauls zingen wijze levenslessen

Goutam Das Baul uit India

Het zijn een soort goeroes die in India al honderden jaren wijze levenslessen in liedvorm verspreiden. Het publiek van het SIVO-festival kan kennis maken de cultuur van de bauls. Ëén van de beroemdste vertegenwoordigers in eigen land is Gautam Das Baul.

De bauls die uit de regio West Bengalen komen hebben een heel eigen cultuur en hoewel ze vaak hele oude liederen zingen zijn de teksten nog steeds actueel.

De bauls prediken in hun liederen vooral dat iedereen gelijkwaardig is ongeacht religie en afkomst. Ook zingen ze al eeuwen over hoe we met respect met onze aarde om moeten gaan. Hun inspirerende vredelievende positieve levenshouding komt binnen, als je hun muziek hoort.

Zelfs als je de taal niet verstaat is dit muziek die je raakt. Ieder jaar vindt er op de oever van een rivier in Kenduli een driedaags evenement plaats waarbij door honderden bauls bij een bepaalde stand van de maan muziek wordt gemaakt.

Gautam komt uit Santiniketan, een klein stadje in de buurt van Bolpur in het Birbhum-district in West-Bengalen, India. Hij neemt drie andere bauls mee en u kunt ze tijdens het SIVO-festival overal in Orvelte op de meest onverwachte momenten tegenkomen. Neem even de tijd en beluister en ervaar de wijze muzikale levenslessen van de bauls.

Kijk hier naar beelden van deze bijzondere muziekcultuur.

https://youtu.be/YKDDCs7GMbE

Tresor Fatima krijgt iedereen in beweging

Ook aan de jongste bezoekers is gedacht. Naast de verschillende kinderactiviteiten worden er ook verschillende workshops dance gegeven. De folklore van de toekomst!

TDC, ‘Tresor Dance Center’ in Hoogeveen en sinds kort ook in Heerenveen, is een dansschool voor zowel de professional als amateur in de urban danswereld. Klein begonnen maar in een paar jaar tijd uitgegroeid tot de plek voor talentontwikkeling in de hele Noordelijke dansscene. De school biedt verschillende dansstijlen aan voor jong en oud.

Tresor Nzita Fatima is de eigenaar en oprichter van TDC. U kent hem wellicht van de tv-programma's 'Holland's Got Talent’, waarin Tresor de halve finale bereikte , ‘Geer en Goor’ en ‘Carlo & Irene’. Zijn specialiteit is goed kunnen entertainen en choreograferen van dansshows. Tresor’s favoriete dansstijlen zijn hiphop, popping, Afro en house.

Tresor, helemaal rechts, in de Geer en Goor show

Op zaterdagmiddag tijdens het SIVO-festival nodigt hij iedereen uit om mee te doen aan één van zijn inspirerende workshops. Zijn grootste uitdaging is om juist mensen die nog nooit gedanst hebben, in beweging te krijgen.

SIVO Op Fietse Deur Drenthe

In de week voorafgaand aan het SIVO-festival 2019 zullen de buitenlandse folklore groepen de inwoners en toeristen in Drenthe gaan ontmoeten en vermaken. Tijdens ‘SIVO Op Fietse Deur Drenthe’ gaan de verschillende buitenlandse groepen met elkaar en met de Drentse bevolking zingen, dansen, muziek maken en zelfs samen koken.

Als centraal thema voor de culturele gemeente Midden-Drenthe staat de vrijheid centraal; de vrijheid om andere culturen te ontmoeten. Een project waarin de fiets symbool staat voor vrijheid; de fiets geeft iemand vrijheid. De vrijheid om anderen op te zoeken en te ontmoeten. Nieuwe dingen zien en ontdekken; je wereld wordt groter. Wat eerst nog onbekend was, wordt bekend.

In samenwerking met de organisatie van de Drentse Fiets4daagse zullen de buitenlandse dansers en muzikanten een gedeelte van de route van de fiets4daagse fietsen. Zo ontdekken ze samen de Nederlandse en Drentse cultuur en ontstaat er een ontmoeting met de verschillende deelnemers aan de fiets4daagse en de inwoners van de dorpen.

Hieraan wordt een andere activiteit gekoppeld. Door het maken van korte filmpjes, z.g. vlogs (b.v. met hun telefoon) zal wereldwijd via social media aandacht zijn voor fietsprovincie Drenthe en Nederland. Hoe beleven de verschillende buitenlandse SIVO-deelnemers Drenthe en hoe maken ze kennis met elkaar en de Drent. Wat valt hen op?

Ook gaat SIVO bij verschillende z.g. beleefposten van de Fiets4daagse buitenlandse folkloristische groepen inzetten. Daarbij gaan de dansgroepen dansen en muziek maken en ook workshops verzorgen voor de deelnemers aan de Drentse Fiets4Daagse.

Voorlopig programma ‘SIVO Op Fietse Deur Drenthe’:

Woensdag 17 juli 2019; Mexico treedt tussen 10.00 – 13.00 uur op tijdens de ‘Fiesta Mexicana’ op Landal Orveltermarke in Witteveen, beleefpost voor de Fiets4Daagse vanuit Westerbork. Eten, drinken en natuurlijk dansen op z’n Mexicaans.

Donderdag 18 juli 2019; Polen en de Papua’s uit Indonesië fietsen in de ochtenduren een deel van de route mee vanuit stempelpost Hooghalen en maken van hun tocht een vlog. De groep uit Indonesië gaat ’s middags optreden en koken tijdens ‘Buren ontmoeten Culturen’ in Bovensmilde. Samen met de gastgezinnen van Bovensmilde zorgen ze voor één groot cultureel verbroederingsfeest.

Belarus fietst ’s morgens samen met de gastgezinnen uit Kibbelveen/Noord-Sleen een deel van de route van de Fiets4Daagse en vlogt er ook op los. Servië verzorgt tussen 13.30 – 16.30 uur optredens en workshops tijdens de binnenkomst van de fietsers in het centrum van Westerbork. Mexico fietst om 13.00 uur van Witteveen naar Oranje om daar bij de plaatselijke beleefpost op te treden. Ook hier wordt een vlog van gemaakt.

Vrijdag 19 juli 2019; alle deelnemers van de Fiets4Daagse vanuit Westerbork en de 60 km vanuit Assen kunnen gratis het SIVO-festival in Orvelte bezoeken en natuurlijk hun stempeltje halen bij de plaatselijke stempelpost. Alle buitenlandse groepen treden op en er zijn speciale activiteiten voor de kinderen die o.a. met de Kidsroute in Orvelte passeren.

SIVO presenteert ‘erfGOEDmarkt’

Tijdens het vernieuwde SIVO-festival wordt er ook een tweedaagse folkloristische markt georganiseerd. Naast de marktkramen van de deelnemende landen kunnen ook aanbieders van erfgoed gerelateerde artikelen en folkloristische spullen een kraam huren. Voor andere koopwaar en eten en drinken is er geen plek.

De z.g. erfGOEDmarkt vindt plaats in het weekend op zaterdag 20 en zondag 21 juli en is geopend tijdens de festivaluren. Deelnamekosten per dag inclusief huurkraam: ‎€ 50,00, voor beide weekenddagen: ‎€ 75,00. Zonder huurkraam betaalt u respectievelijk ‎€ 25,00 voor één dag en ‎€ 40,00 voor twee dagen. (opbouwen beide dagen voor 12.00 uur!)

Er is slechts beperkt plek dus weer er snel bij! Aanmelden en informatie via: erfgoedmarkt@sivofestival.nl

Deadline gastgezinnen nadert

Het zijn spannende tijdens want de deadline nadert, het moment waarop de buitenlandse deelnemers aan het SIVO-festival onderdak moeten hebben.

Voor zes groepen is dat inmiddels geregeld! Morgenavond worden de gastgezinnen in Kibbelveen bijgepraat. Ook hier kan een volledige groep logeren.

In Nieuw Balinge e.o. staat de teller op tien bedden en kunnen we nog wel wat adressen gebruiken. Ook in Oosterhesselen is men nog volop aan het werven. In Beilen, Hooghalen en Emmen wil het nog niet echt lukken.

Mocht u in Nieuw Balinge / Oosterhesselen e.o. geïnteresseerd zijn om gasten van SIVO onderdak te verlenen kunt u mailen met: info@sivofestival.nl

Wacht niet te lang en meld u aan!

SIVO staat in de steigers

ANDANZA Ballet Folklórico uit Mexico

Het 33ste multiculturele Wereld Dans- en Muziekfestival SIVO, dat dit jaar voor de eerste keer in Orvelte wordt gehouden, staat organisatorisch aardig in de steigers. Een aantal deelnemende dansgroepen is reeds bekend. Wel is de organisatie nog op zoek naar gastgezinnen in Schoonoord, Beilen, Hooghalen en Nieuw-Balinge.

Het evenement wordt gehouden van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli. Acht nationale en internationale dansgroepen geven dagelijks uitvoeringen op drie podia verspreid door het dorp Orvelte. De deelname van Mexico, Belarus, Polen, India, Servië en West-Papoea is inmiddels bevestigd.

Sanggar Seni Yelmasu uit Merauke, West-Papua

SIVO is een internationaal dans- en muziekfestival waarbij bezoekers in contact gebracht worden met culturen uit de hele wereld via dans en muziek. Het festival staat in het teken van uitwisseling, ontmoeting en veel interactie tussen publiek en deelnemers.

SIVO krijgt steun van vele instanties en bedrijven, onder meer de Rabobank. “Wij vinden het belangrijk dat onze klanten merken dat Rabobank Het Drentse Land een bank is die goede initiatieven ondersteunt”, zo motiveert de Rabobank haar ondersteuning aan het SIVO-festival.

Gastgezinnen

De bijna tweehonderd buitenlandse dansers en muzikanten verblijven in gastgezinnen en krijgen zo al een stukje Nederlandse cultuur mee. Vriendschappen voor het leven zijn vaak het mooie gevolg van een weekje SIVO.

Portugese gasten met hun gastgezinnen in Oosterhesselen

Per gezin worden twee personen als gast in huis genomen, zodat buitenlanders niet moederziel alleen in een vreemde omgeving terecht komen. Op dit moment staat vast dat er groepen worden ondergebracht in Westerbork, Zwiggelte, Bovensmilde, Witteveen, Orvelte en opnieuw Odoorn.

De organisatie is nog naarstig op zoek naar mensen in de regio’s Beilen en Schoonoord en in de dorpen Hooghalen en Nieuw-Balinge die gasten in huis willen nemen.

Vrijwilligers

Nadat het SIVO-festival in 2016 in Odoorn gestopt is moest de totale organisatie weer vanaf de grond worden opgebouwd. Voor verschillende werkzaamheden, voor en tijdens het festival, is SIVO op zoek naar vrijwilligers.

Vrijwilligers bezig met de opbouw van het SIVO-terrein

Vrijwilliger zijn bij SIVO is niet alleen leuk, maar het is zeker ook een verrijkende ervaring om samen te werken met mensen uit verschillende culturen. Doe werkervaring op of zet jouw ervaring in om anderen te helpen en het is ook nog eens goed voor je taalontwikkeling.

Aanmelden

Aanmelden als gastgezin en/of vrijwilliger (voor een paar dagdelen of de hele week) kan via info@sivofestival.nl.

SIVO aanwezig tijdens KiMeNa-fair Smilde

Beleven, kijken en proeven. Als je Het Kompas in Smilde zaterdag binnenloopt komen de geuren je al tegemoet! Gerechten van verschillende culturen komen samen. In alle vrijheid kun jij tijdens de KiMeNa fair kennis maken met nieuwe smaken, gekookt door onze culturele medemens. Op deze fair draait het om de proeverij.

Niet alleen hobbykoks zijn aanwezig, ook ondernemers, hobbyisten en verenigingen van informatieve aard krijgen de gelegenheid om op de fair te staan. Dit jaar werkt de organisatie samen met de dag van de hulpverlening. Daarom staat er dit jaar een politietruck, een preventietruck van de brandweer, EHBO, lotusslachtoffers en een ambulance op de fair.

Het SIVO-festival Orvelte presenteert zich met een eigen stand waar je o.a. alles kan vinden over het programma van SIVO deze zomer in Orvelte. Geïnteresseerde gastgezinnen en vrijwilligers kunnen zich laten informeren over hoe leuk het is om achter de SIVO-schermen mee te draaien en een hele week met allerlei buitenlandse culturen in aanraking te komen.

De fair is zaterdag 18 mei, van 11.00 – 16.00 uur, in en om Het Kompas, Veenhoopsweg 12B in Smilde.

Wie komt ons mediateam versterken?!

SIVO-fotograaf in actie

SIVO is een kleurrijk paradijs voor fotografen en filmers, de prachtige verhalen liggen er voor het opscheppen. Wie wil er deze zomer, van maandag 15 t/m zondag 21 juli 2019, als fotograaf, filmer of redactielid een creatieve en vrijwillige bijdrage leveren aan het 33e Wereld Dans- en Muziekfestival SIVO in Orvelte.

Redactie bedient online media

Het mediateam is verantwoordelijk voor de inhoud van social media, website, twitter en verzorgt dagelijks persberichten. Ook zijn de mediamensen aanspreekpunt en begeleider van de vertegenwoordigers van de (internationale) pers.

Meld je nu aan via info@sivofestival.nl en we nemen z.s.m. contact met je op.

Ook Nieuw-Balinge wil gastdorp worden

Ook Nieuw-Balinge heeft aangegeven interesse te hebben om gastdorp voor het SIVO-festival 2019 te worden.

De komende weken wordt er in het op 10 km afstand van Orvelte gelegen dorp geïnventariseerd of er een groep buitenlandse gasten kan worden ondergebracht. Daarmee zou Nieuw-Balinge, na Westerbork, Bovensmilde en natuurlijk Orvelte zelf, het derde gastdorp in de gemeente Midden-Drenthe zijn.

Een gastgezin zorgt een kleine week voor een slaapplek, eten en drinken maar vooral voor een warm welkom in Drenthe. De 'gastouders' laten de buitenlandse dansers en muzikanten kennis maken met de Drentse gastvrijheid en cultuur. Hoe leuk en leerzaam kan het zijn om kennis te maken met een vertegenwoordiger van een buitenlandse cultuur. Een gast in huis die op zijn of haar beurt ook nog eens zeer geïnteresseerd is onze Nederlandse cultuur.

De buitenlandse gasten van SIVO zijn trots om hun land te mogen vertegenwoordigen door het tonen van hun eigen cultuur in muziek, dans en andere specifieke gebruiken. Een keer koken voor de gastvrije ‘ouders’ hoort daar zeker bij. Een SIVO-gast over de vloer is niet alleen goed voor de taalontwikkeling maar zorgt ook nog eens voor persoonlijke groei bij jong en oud en een breder wereldbeeld. Door het onbekende bekend te maken ontstaan wederzijdse vriendschappen en meer begrip en kennis van elkaars cultuur.

Gastdorp Nieuw Balinge

Wie van u wil er volgend jaar in Nieuw-Balinge een kleine week lang, van dinsdag 16 t/m zondag 21 juli 2019, een aantal gasten in zijn gezin opnemen. Per gezin worden minimaal twee personen als gast in huis genomen zodat de buitenlanders niet helemaal moederziel alleen in een voor hen vreemde omgeving terecht komen. Een gastgezin kan volop genieten van de gasten, ook tijdens de optredens.

Ieder gastgezin krijgt van de SIVO-organisatie vrije toegang tot het festival en een eigen gratis parkeerplek in Orvelte. De gastvrije gezinnen worden tijdens het evenement van informatie voorzien door SIVO-vrijwilligers. Ook is er altijd een tolk beschikbaar als het zelfs met google translate, of handen en voeten, even niet lukt.

Belangstellenden kunnen mailen met SIVO, ook voor aanvullende informatie: info@sivofestival.nl Binnenkort hopen we bij voldoende belangstelling, tijdens een informatieavond in De Heugte, onze plannen nader toe te lichten en ook te laten zien hoe leuk en onvergetelijk het leven van een SIVO-gastgezin kan zijn.

Striethouldt cateraar SIVO-festival

Striethouldt uit Westerbork gaat tijdens het SIVO-festival Orvelte de catering verzorgen. Marielle en Lorenz Striethouldt hebben met hun bedrijf veel ervaring met de verzorging van de inwendige mens.


Zo kan je 'Catering Uit Drenthe' op veel plekken tegenkomen. Bezoekers van het TT-festival Assen, Drenthepop Westerbork maar ook het Emmer Hello Festival en het Holland International Bluesfestival in Grolloo hebben al met hun gastvrije manier van werken kennis kunnen maken.


In Orvelte zullen ze deze zomer rond het SIVO-festival verschillende terrassen inrichten en aantrekkelijke foodtrucks plaatsen. SIVO hoopt dankzij deze samenwerking ook de catering een nieuwe kwaliteitsimpuls te kunnen geven.

SIVO zoekt gastdames en -heren

Deze week start SIVO met de werving van gastdames en gastheren vanaf 18 jaar. Oftewel de SIVO-host 2.0 heeft een nieuwe taakomschrijving en een nieuwe naam gekregen. Begeleiden en informeren in alle vormen daar draait het om. Afwisselender en leuker dan ooit!

De hostenploeg van 2016

De ene dag ben je als gastvrouw of gastheer op pad als begeleider om een groep van Schiphol te halen, de volgende dag ga je met een andere groep in een ‘beleefpost’ van de Drentse Fiets4Daagse een optreden te verzorgen. Je krijgt dus met meerdere groepen en activiteiten te maken. Ook ben je ons visitekaartje in het infocentrum en SIVO-kantoor gevestigd in de oudste boerderij van Orvelte.

Het festival is in het weekend van 19, 20 en 21 juli. Groepen kunnen arriveren vanaf maandag 15 juli en vanaf woensdag 17 juli worden ze ingezet tijdens de Drentse Fiets4Daagse. Ook gaan ze een deel van de route meefietsen en al ‘vloggent’ verslag doen en meewerken aan culturele uitwisselingen in een aantal Drentse plaatsen zoals Bovensmilde en Oranje.

Elke dag komt het aan op improvisatie, flexibiliteit en vooral een gastvrije uitstraling. Denk je dat het nieuwe SIVO ook bij jou past dan horen we graag van je. Of het nu om een paar dagdelen of de hele week gaat, alle hulp is van groot belang. Laat z.s.m. iets van je horen en onze vrijwilligerscoördinator neemt daarna contact met je op. Reageren kan via mail: crew@sivofestival.nl

SIVO achter de schermen

Burgemeester opent zingend het Culturele Jaar

Zingende burgemeester Mieke Damsma

Burgemeester Mieke Damsma zorgde voor een verrassende openingsact bij het begin van het jaar waarin Midden-Drenthe culturele gemeente van Drenthe is. Ze beklom onverschrokken het podium en zong voor het publiek twee jazzy nummers.

SIVO-bestuurslid Regien Broekman geeft tekst en uitleg aan de bezoekers.

De culturele proeverij op het Elpineterrein bij Elp trok zondag onder stralende omstandigheden, enkele honderden bezoekers. Het SIVO-festival was met een eigen info-stand aanwezig. Ook werd er een podiumpresentatie van het nieuwe SIVO gegeven. Dat leverde niet alleen veel reacties op maar ook nog verschillende nieuwe gastgezinnen en vrijwilligers.

De stand van SIVO trok veel bekijks.

Op het terrein presenteerden zich tal van organisaties, zoals de stichting TT Hooghalen, Lady Macbeth en Oer Orvelte. Midden-Drenthe is tot en met het najaar van 2020 culturele gemeente van Drenthe. Meer info over de komende activiteiten zijn te vinden op www.cultureelmiddendrenthe.nl

SIVO presentatie tijdens Culturele proeverij Elp

A.s. zondag 7 april openen burgemeester Mieke Damsma en wethouder Dennis Bouwman van de gemeente Midden-Drenthe het culturele jaar. Zij doen dat om 14.00 uur bij Elpine in Elp.

Naast de feestelijke opening presenteren tussen 13.00 en 16.30 uur verschillende organisaties hun plannen voor Culturele Gemeente van de provincie Drenthe. Ook het SIVO-festival laat u alvast proeven van het nieuwe festival in Orvelte en de speciale fietsactiviteiten in het kader van ‘op Fietse deur Midden-Drenthe’.

SIVO is met een informatiestand aanwezig en er is een videopresentatie van het festival in Orvelte te zien. Maak kennis met SIVO en het culturele jaar en kom gezellig langs in Elp!

Locatie: Elpine, Westerbroeken 1, Elp. De toegang is gratis!

De voorbereidingen voor de presentatie zijn in volle gang

Provincie Drenthe steunt plannen SIVO

Gedeputeerde Staten hebben dinsdag besloten een incidentele subsidie toe te kennen aan het SIVO-festival ‘Op fietse deur Midden-Drenthe’.

In de aanloop naar het 33e SIVO-festival in Orvelte gaan de buitenlandse folklore groepen niet alleen optreden tijdens de Fiets4daagse bij z.g. 'beleefposten' maar ook nog eens meefietsen! De verdere plannen worden binnenkort bekendgemaakt.

De provincie Drenthe ziet het project 'SIVO op fietse deur Midden-Drenthe’ als versterking van het toeristisch aanbod in Drenthe. Ze is positief over de integrale benadering van de SIVO-plannen, die blijkt uit de verbinding van fietsactiviteiten en (dans)cultuur, zelfs tot ver over de landsgrenzen heen.

Hiermee wordt het fietsen in Drenthe volgens de provincie op een unieke wijze verbonden aan culturele activiteiten en wordt onze fietsprovincie op een bijzondere manier onder de aandacht gebracht.

SIVO zoekt gastgezinnen

Familie Weitkamp uit Noord-Sleen met hun SIVO-gasten uit Kroatië.

Voor verschillende werkzaamheden voor en tijdens het SIVO-festival zijn we op zoek naar vrijwilligers maar vooral naar gastgezinnen.

Wie wil er van dinsdag 16 t/m zondag 21 juli 2019 minimaal twee buitenlandse gasten in zijn gezin opnemen? Voor aanmelding en/of voor meer informatie over de mogelijkheden om als gastgezin of vrijwilliger voor SIVO aan de slag te gaan kan je mailen met: info@sivofestival.nl

Informatieavond gastgezinnen

Volle bak tijdens eerste infoavond gastgezinnen Westerbork.

Gisteravond verzorgde het SIVO-festival een eerste succesvolle presentatie voor gastgezinnen in een zeer goed gevulde zaal bij Brasserie Diggels in Westerbork.

Zoals het nu lijkt beschikt de organisatie in Westerbork e.o. over bijna dertig gastadressen. Dat zou kunnen betekenen dat er maar liefst twee SIVO-groepen kunnen worden ondergebracht.

De aanwezigen kregen uitleg over het programma, het reilen en zeilen binnen een gastgezin, welke buitenlandse groepen inmiddels zijn vastgelegd en de stand van zaken m.b.t. financiën en het werven van vrijwilligers.

Ook werd de film "Haal de wereld in huis" getoond. Een vrolijk inkijkje in het leven van een gastgezin voor- en achter de SIVO-schermen. De verwachting is dat er binnenkort ook in andere dorpen informatiebijeenkomsten worden georganiseerd.

Aanmelden als gastgezin voor Westerbork e.o. kan nog steeds via: info@sivofestival.nl

Vrouwen van Nu werven voor SIVO

SIVO krijgt hulp van de grootste vrouwenorganisatie van Nederland. In Sleen, Noord-Sleen en Kibbelveen maar ook in Beilen e.o. onderzoeken de plaatselijke afdelingen van Vrouwen van Nu of het mogelijk is om een buitenlandse SIVO-groep onder te brengen.

In Westerbork wordt op dinsdag 19 maart a.s. om 19.30 uur bij Brasserie Diggels aan de hoofdstraat 8 een informatieavond gehouden voor gastgezinnen en geïnteresseerden uit de plaatsen Westerbork, Orvelte, Witteveen, Eursinge, Mantinge en Zwiggelte. SIVO hoopt in deze regio minimaal twee groepen te huisvesten.

In de Smilde’s wordt vanuit de Molukse gemeenschap naar gastgezinnen gezocht en in Odoorn/Valthe/Klijndijk kan inmiddels ook een buitenlandse groep worden ondergebracht.

Voor aanmelding en aanvullende informatie kunt u mailen met: info@sivofestival.nl