Nederland Iessel Schotsers

De folkloristische dansgroep “De Iesselschotsers” uit Steenderen in Nederland, opgericht op 1 december 1981, heeft als doel het uitdragen en in ere houden van de folklore uit Oost-Nederland, d.m.v. dans, muziek (accordeon) en zang van rond 1900.

De naam van de groep is afgeleid van de rivier de IJssel (Iessel) die langs het dorp Steenderen stroomt. De groep gaat gekleed in verschillende kostuums van omstreeks 1900, zoals deze in de streek rond de IJssel werd gedragen.

De groep is ontstaan toen, na een bezoek van een dans- en muziekgroep uit het Oostenrijkse Kirchberg aan Steenderen, een uitnodiging kwam voor de plaatselijke boerenkapel om een tegenbezoek te brengen aan Kirchberg. Tevens kwam de vraag om ook een dansgroep mee te brengen. Die was er echter op dat moment nog niet in Steenderen.

Op initiatief van Herman en Derkje Bouman, die jaren gedanst hadden bij de dansgroep ’t Overschotje in Lochem, werd toen besloten om, met de gastgezinnen waar de Oostenrijkse groep had gelogeerd en andere belangstellenden, een Steenderense dansgroep op te richten.

Omdat het bezoek aan Kirchberg al met Hemelvaart 1982 plaats zou vinden was er maar ruim 5 maanden de tijd om alles te realiseren. Vanwege hun danservaring bij ’t Overschotje in Lochem namen Herman en Derkje de dansleiding en leerden ze de groep in 5 maanden tijd 20 dansen. De groep werd begeleidt door 2 accordeonisten, die zich deze muziek ook eerst eigen moesten maken.

Ook moest uitgezocht worden welke kleding rond 1900 in Steenderen werd gedragen. Hiervoor is advies gevraagd bij dhr. D. Woertman uit Empe. Omdat er bijna niets van deze kleding meer te vinden was, moest alles na gemaakt worden van oude voorbeelden. Alleen oude herenpakken konden nog op de kop worden getikt, de boezeroens en petten moesten gemaakt worden.

Oude dameskleding was nergens meer te krijgen en moest volledig gemaakt worden. In de loop van de jaren werd er steeds meer kleding vernieuwd, omdat de oude herenpakken begonnen te slijten. Bij deze vernieuwde herenpakken zijn toen ook de originele klepbroeken gekomen. Ook de dameskleding werd vernieuwd, zo ging men van de gehaakte werkmuts naar de daagse plooimuts en kwamen er wollen rokken afgezet met stoot- en bezemband.

Sinds haar oprichting in 1981 heeft “de Iesselschotsers” tal van optredens verzorgt in binnen- en buitenland, ondermeer in Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Engeland, Zwitserland en Duitsland. Ook tijdens een eerdere editie van het SIVO-festival is de groep reeds te bewonderen geweest.

Ook organiseert de groep van tijd tot tijd een internationaal folkloristisch festival, waarbij buitenlandse groepen te gast zijn om samen de folklore uit te dragen.