Indonesië Sanggar Seni Yelmasu

De kleurrijke groep ‘Sanggar Seni Yelmasu’ is afkomstig uit Merauke-Papoea, Indonesië.

Merauke is een stad aan de zuidkust van het eiland Nieuw-Guinea. Het vormt een district in het gelijknamige regentschap Merauke in het zuidoosten van de Indonesische provincie Papoea. Het ligt grofweg ten zuid-zuidoosten van de stad Jayapura en is de meest oostelijk gelegen stad van Indonesië.

De kleurrijke groep  Papoea’s vertegenwoordigen de cultuur van de oorspronkelijke bevolking van het eiland Nieuw-Guinea en enkele naburige eilanden. De Papoea’s wonen verspreid over twee landen; Indonesië (de provincies Papoea en West-Papoea, voor 2000 samen Irian Jaya) en Papoea-Nieuw-Guinea. Tussen 1949 en 1962 was het gebied onder de naam Nederlands Nieuw-Guinea een overzees gebiedsdeel van Nederland. Door emigratie wonen er veel Papoea’s in de westerse wereld, vooral in ons land.

‘Sanggar Seni Yelmasu’ presenteert niet alleen de authentieke folklore, schaars gekleed en voorzien van verschillende vormen van lichaamsbeschildering, maar ook de meer eigentijdse dans. In veelkleurige feestkleding, veel oranje en groen en begeleid door exotische muziekinstrumenten maken ze er vrolijke boel van.