Belarus Switanak

De leden van de folkloregroep ‘Switanak’ komen uit het district Parti sansky van de stad Minsk in Wit-Rusland oftewel Belarus. ‘Switanak’, opgericht in oktober 1984, betekent letterlijk ‘dageraad, de tijd voor zonsopgang’.

Het repertoire van deze topgroep bestaat uit (bijzondere meerstemmige)zang, muziek en dansfolklore uit de grote regio van Polesië. Dit bosrijke gebied strekt zich uit van Polen tot westelijk Oekraïne en geldt als de schatkamer van de Oost-Slavische spirituele cultuur.

Bij hun optreden maakt de groep gebruik van zeer oude traditionele instrumenten zoals zimbaly, tas-pipe, zhaleyka e.a. De klederdracht is voorzien van rijke borduursels en vrolijk van kleur. ‘Switanak’ heeft veel internationale ervaring en meerdere prijzen gewonnen.

In 2015 bezocht het gezelschap al eens het SIVO-festival in Odoorn. De contacten zijn sinds die tijd altijd gebleven en tijdens hun Europese tour 2019 was er nog ruimte en veel enthousiasme bij de zeventien leden van de groep om opnieuw SIVO aan te doen. Maak kennis met prachtige klanken en wervelende dansen met een vleugje humor!