Boeren Dansgroep ‘Wij eren ’t olde’ Nederland

Het is goed wonen in de Achterhoek door de familiebanden, het mooie landschap en de gemoedelijkheid. Maar ook door het dialect, folklore en tradities zoals burenhulp, paasvuren, meiboom zetten en hulp bij rouw en trouw.

Ze zijn allemaal de moeite waard om door te geven naar volgende generaties. De Folkloristische Dansgroep ‘Wi’j Eren ’t Olde’ uit Velswijk bij Zelhem draagt hieraan bij, vanaf de oprichting in 1955, in de vorm van dansen, kleding, zang, muziek en verhalen van vroeger.

In actie tijdens een eerdere editie van SIVO.

Velswijk is een kerkdorp in de Nederlandse gemeente Bronckhorst. Voordat de nieuwe gemeente Bronckhorst gecreëerd werd hoorde Velswijk bij de gemeente Zelhem. Tegenwoordig telt het Gelderse dorp inclusief buitengebied zo’n 1100 inwoners.

De dansgroep bestaat in totaal uit ruim veertig leden waarvan er dit jaar een afvaardiging naar SIVO in Borger komt. Ze beschikken niet alleen over dansers maar ook over enkele conferenciers en vier muzikanten met accordeon en harmonica.

Bij Wi’j Eren ’t Olde draait het altijd om de plaatselijke folklore, want ze zijn en blijven een Folkloristische Dansgroep. Maar ook zijn de momenten, waarop ze gezellig samen zijn, erg belangrijk. De uitdaging voor verenigingen zoals ‘Wi’j Eren ’t Olde’ blijft om vooral jongere mensen blijvend te interesseren om lid te worden.