Folk-dance group ‘Koreni’ Servië

Uit Zaječar, gelegen in Oost-Servië, komt Folk-dance group ‘Koreni’ met bijna dertig danseressen, dansers en muzikanten.

Zaječar (Servisch: Зајечарски округ, Zaječarski okrug) is een district in Oost-Servië. De hoofdstad is Zaječar. Een belangrijke minderheid in het district zijn de Vlachen, die met ruim 6000 personen zijn vertegenwoordigd de rest van de bevolking bestaat uit Serven.

Het centrale plein in Zaječar

De stad met ruim 40.000 inwoners ligt in het centrum van de Timocka Krajinaregio. Het is een leuke stad, maar toeristisch gezien vooral interrssant door de nabijgelegen Romeinse opgraving Felix Romuliana, ook wel Gamzigrad genoemd. In het centrum is een groot plein met een aantal monumenten, wat bloemperkjes en twee fonteinen.

Op het eerste gezicht springt vooral de wat vervallen betonnen kolos van Hotel Srbija in het oog. Bijzonder zijn ook de wandelmogelijkheden in de schitterende natuurgebieden rond Zaječar-grad. Opvallend vanwege de góede staat en vrolijkheid is het oranje-roze gebouw van het Nationale Museum aan de noordkant van het centrale plein in Zaječar. Hier zijn de kostbaarheden uit Felix Romuliana tentoongesteld.

Romeinse opgraving Felix Romuliana

Servië is sinds 5 juni 2006 een onafhankelijke staat, nadat het 85 jaar lang onderdeel was van Joegoslavië en tussen 2003 en 2006 van de confederatie Servië en Montenegro. Servië moet niet verward worden met de Servische Republiek, een deelgebied van Bosnië en Herzegovina. De hoofdstad van Servië is Belgrado.


Het Centrum voor Traditionele Kunsten “Roots” werd in 2014 in Zaječar opgericht als een non-profitorganisatie met als doel het immateriële culturele erfgoed te onderzoeken, te koesteren en te presenteren. Dat gebeurde op initiatief van de voormalige leden van het Folklore Ensemble van het Zajecar Youth Center.

Het centrum houdt zich bezig met workshops voor traditionele zang en instrumentale traditie en natuurlijk folkloristische dansen. Jong en oud maakt gebruik van deze bijzondere manier van pedagogich werk. Bijna 200 personen zijn wekelijks bezig met het beschermen van en uitdargen van het eigen traditionele erfgoed. Het centrum herbergt verschillende scholen en kunstensembles.


De groep ‘Koreni’ die in Borger gaat optreden is wat wij het ‘keurkorps’ van het centrum zouden noemen. Het is een internationaal ervaren gezelschap en was al te zien tijdens nationale en internationale festivals in heel Servië, maar ook in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Griekenland en Macedonië. daar kan nu Nederland aan worden toegevoegd!