Dansgroep Indonesië haakt af

SONY DSC

De dansgroep ‘Sanggar Seni Yelmasu’ uit Merauke-Papua heeft de visumprocedure niet doorlopen. Daarmee is de deelname van deze dansers en muzikanten aan het SIVO-festival komen te vervallen.”

Dat is de officiële verklaring voor het ontbreken van deze spectaculaire groep aan het 33e SIVO-festival in Orvelte. Het betekent vooral slecht nieuws voor de gastgezinnen in Bovensmilde die de buitenlandse gasten met open armen zouden gaan ontvangen. Er was een compleet cultureel uitwisselingsprogramma bedacht en vooral binnen de Molukse gemeenschap werd reikhalzend naar de komst van de Papua’s uitgekeken.

Over de reden wat er nu precies mis is gegaan tast de organisatie van SIVO volledig in het duister. Tot 30 juni werd er goed met de groep gecommuniceerd. Op 3 en 4 juli moesten de leden van de dansgroep op de ambassade in Jakarta verschijnen voor individuele interviews. Daarna stopte alle communicatie en tot vandaag is er op geen enkele wijze contact met de groep te krijgen.

De burgemeester van de stad Merauke had zich persoonlijk ingespannen om de groep door de visumprocedure te helpen. Met hem is ondertussen contact geweest en ook hij tast in het duister omtrent de ware reden van het afhaken van de Indonesische groep.

De SIVO-organisatie kan op zo’n korte termijn geen vervangende groep meer regelen en dat betekent dat het programma op een paar punten zal worden aangepast.