De glimlach van Dasha Abramovich

Hoe kijkt men in de wereld van de (internationale) folklore terug op coronajaar 2020 en hoe optimistisch is men over de (nabije) toekomst?

De groep ‘Switanak wordt aangevoerd door Dasha Abramovich.

Dasha Abramovich woont in Minsk, de hoofdstad van Belarus. Met de groep ‘Switanak’ danste, lachte en zong ze tijdens de zomer van 2019 op het SIVO-festival in Orvelte. Het afgelopen jaar werd voor de jonge danseres in meerdere opzichten een rampjaar. Door corona kwam haar hele sociale leven en dus ook haar passie voor het dansen abrupt tot stilstand. Daarnaast is de situatie in haar land erg onrustig.


Dasha Abramovich tijdens één van de grote demonstraties in Minsk.

Vooral in Minsk wordt wekelijks fel geprotesteerd tegen de heersende en nietsontziende president Alexander Loekasjenko. Ook Dasha laat zich niet onbetuigd. “De bevolking vecht nu al vijf maanden tegen het dictatoriale regime. Ik vind ook dat we een andere leider verdienen. Mensen worden nu zomaar geslagen, gemarteld en vermoord. Er is weinig kracht, maar we blijven vechten en we zullen niet stoppen tot we gewonnen hebben,” zegt Dasha vanuit de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Strijden tegen een dictator en tegen corona. Hoe verloopt het gevecht tegen het virus? Dasha: “In Wit-Rusland accepteerde de regering het bestaan ​​van het virus eerst lange tijd niet. De lijst van zieken en doden in ons land is vervalst, dus niemand kent de exacte cijfers, maar ze zijn ongetwijfeld enorm. In Belarus deed de regering eerst ook niets aan quarantaine en iedereen werkt zoals voorheen. Het dragen van een mondmasker is nog maar sinds kort verplicht.”

Strijden tegen een dictator en tegen corona. Hoe verloopt het gevecht tegen het virus?

Dasha: “In Wit-Rusland accepteerde de regering het bestaan ​​van het virus eerst lange tijd niet. De lijst van zieken en doden in ons land is vervalst, dus niemand kent de exacte cijfers, maar ze zijn ongetwijfeld enorm. In Belarus deed de regering eerst ook niets aan quarantaine en iedereen werkt zoals voorheen. Het dragen van een mondmasker is nog maar sinds kort verplicht.”

Belarus, samen met de gastgezinnen, op excursie in Drenthe.

Hoe ben je dit corona-jaar doorgekomen? “Dat viel niet mee, veel mensen werden ziek. Het ergste voor ons als artiesten was het ontbreken van een kans om op te treden. Zo werd ons grote jubileumconcert in Minsk geannuleerd en uiteindelijk gingen alle optredens dit jaar niet door.”

Durft Dasha Abramovich naar de nabije toekomst te kijken? “Allereerst hoop ik dat de rust in ons land terugkeert en en ik blijf positief als het gaat om eindelijk weer te kunnen optreden. ‘Switanak’ hoopt in 2021 een kleine Europese tour te kunnen maken. We willen zo graag die sfeer van het weer samen dansen kunnen proeven!”

De optredens van ‘Switanak’ trokken in Orvelte veel publiek.

Heb je tenslotte nog een boodschap voor alle SIVO-vrijwilligers? “SIVO 2019 was ons laatste festival voor de gedwongen stop. We halen nu onze kracht uit de mooie herinneringen die we aan dit prachtige festival hebben. Ik krijg nu alweer een glimlach op mijn gezicht en wil nogmaals de organisatie in Orvelte bedanken voor een geweldige tijd. Ik hoop jullie allemaal weer te zien!”