“Het was fantastich”

De 33e editie van het Wereld Dans- en Muziekfestival SIVO vond afgelopen weekend voor het eerst plaats in museumdorp Orvelte. Bezoekers waren vooral dolenthousiast over het prachtige decor.

Ruim 5000 bezoekers vonden afgelopen weekend hun weg naar het museumdorp. Het valt de organisatie alleszins mee, gezien het slechte weer dat het festival op zaterdag parten speelde. Ondanks die rampdag kwamen er in totaal ongeveer evenveel betalende bezoekers als was begroot.

En dat SIVO terug is, is dat belangrijk? ,,Jazeker”, zegt één van de bezoekers. ,,Volksdansen verbroedert, verbindt, zo’n festival brengt mensen van allerlei verschillende culturen bij elkaar. Dat is zó belangrijk en het ziet er hier ook nog eens geweldig uit. Het was fantastisch.”

De deelnemende groepen uit de hele wereld waren allemaal vol lof, bezoekers uit heel Nederland en opvallend veel uit België waren enthousiast over de kwaliteit van het programma en het prachtige decor in Orvelte.

De meer dan drieduizend deelnemers aan de Fiets4daagse, die vrijdag het SIVO gratis mochten bezoeken, reageerden blij verrast. Het festival, waar ontmoetingen tussen verschillende culturen centraal staan, was hierdoor direct druk bezocht.

Het gebrek aan vrijwilligers vooral uit Orvelte zelf baart de organisatie wel zorgen. Het was één van de redenen dat het festival het in Odoorn niet langer volhield. De organisatie is gered door de meer dan vijftig vrijwilligers van het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

De komende tijd zal er met diverse partijen worden geëvalueerd. Daarna moet duidelijk worden of er een volgende editie van SIVO komt en op welke locatie. De organisatie verwacht daar eind oktober duidelijkheid over te kunnen verschaffen.