Indiase bauls zingen wijze levenslessen

Goutam Das Baul uit India

Het zijn een soort goeroes die in India al honderden jaren wijze levenslessen in liedvorm verspreiden. Het publiek van het SIVO-festival kan kennis maken de cultuur van de bauls. Ëén van de beroemdste vertegenwoordigers in eigen land is Gautam Das Baul.

De bauls die uit de regio West Bengalen komen hebben een heel eigen cultuur en hoewel ze vaak hele oude liederen zingen zijn de teksten nog steeds actueel.

De bauls prediken in hun liederen vooral dat iedereen gelijkwaardig is ongeacht religie en afkomst. Ook zingen ze al eeuwen over hoe we met respect met onze aarde om moeten gaan. Hun inspirerende vredelievende positieve levenshouding komt binnen, als je hun muziek hoort.

Zelfs als je de taal niet verstaat is dit muziek die je raakt. Ieder jaar vindt er op de oever van een rivier in Kenduli een driedaags evenement plaats waarbij door honderden bauls bij een bepaalde stand van de maan muziek wordt gemaakt.

Gautam komt uit Santiniketan, een klein stadje in de buurt van Bolpur in het Birbhum-district in West-Bengalen, India. Hij neemt drie andere bauls mee en u kunt ze tijdens het SIVO-festival overal in Orvelte op de meest onverwachte momenten tegenkomen. Neem even de tijd en beluister en ervaar de wijze muzikale levenslessen van de bauls.

Kijk hier naar beelden van deze bijzondere muziekcultuur.