India Gautam Das Baul

Het zijn een soort goeroes die in India al honderden jaren wijze levenslessen in liedvorm verspreiden. Het publiek van het SIVO-festival kan kennis maken de cultuur van de bauls. Ëén van de beroemdste vertegenwoordigers in eigen land is Gautam Das Baul. De bauls die uit de regio West Bengalen komen hebben een heel eigen cultuur en hoewel ze vaak hele oude liederen zingen zijn de teksten nog steeds actueel.

De bauls prediken in hun liederen vooral dat iedereen gelijkwaardig is ongeacht religie en afkomst. Ook zingen ze al eeuwen over hoe we met respect met onze aarde om moeten gaan. Hun inspirerende vredelievende positieve levenshouding komt binnen, als je hun muziek hoort. Zelfs als je de taal niet verstaat is dit muziek die je raakt. Ieder jaar vindt er op de oever van een rivier in Kenduli een driedaags evenement plaats waarbij door honderden bauls bij een bepaalde stand van de maan muziek wordt gemaakt.

Gautam komt uit Santiniketan, een klein stadje in de buurt van Bolpur in het Birbhum-district in West-Bengalen, India. Hij neemt drie andere bauls mee en u kunt ze tijdens het SIVO-festival overal in Orvelte op de meest onverwachte momenten tegenkomen. Neem even de tijd en ervaar de wijze muziek van de bauls.

Gautam met zijn muzikanten

India Rhythm Performing Arts

‘Rhythm Performing Arts’ is een organisatie die in 1997 is opgericht in Ahmedabad om een nieuw platform te bieden aan de talentvolle jonge generatie op het gebied van muziek, dans & drama, beeldende kunst, dichtkunst, zang en theater.

Zij bestaat uit jonge mensen die interesse hebben in de traditionele volkscultuur van het land. De groep heeft erkenning verworven van de nationale overheid en mag zich daarom ook op vele nationale en internationale evenementen als vertegenwoordiger van India presenteren.
Het ensemble heeft in zijn uitgebreide programma verschillende historische dansen uit diverse streken en staten van het immense land.

De groep wil graag de rijke Indiase historie bewaren en die aan de wereldbevolking laten zien. Daartoe probeert men zoveel mogelijk de folkloristische festivals te interesseren voor hun cultuur.


Patel Raju 'bespeelt' het servies

De artistieke prestaties behoren tot de beste van het land op het gebied van amateurgroepen en in de loop van haar bestaan zijn inmiddels vele prachtige prijzen gewonnen. De directeur, de heer Patel Raju, en een deel van de dansers hebben reeds vele internationale folkloristische festivals bezocht. Ook in 2010 en 2011 bezocht de groep het SIVO-festival.

Ahmedabad is de grootste stad van de staat Gujarat in India en ligt in het gelijknamige district Ahmedabad, aan de rivier de Sabarmati.