‘Tarumbeta Cultural Group’ Kenia

De culturele groep 'Tarumbeta' werd in 2005 opgericht in 'Eastlands' in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Eastlands-stadsdelen zoals Jericho, Kaloleni, Makadara en Jeruzalem zijn bijna net zo oud als de stad Nairobi zelf. Sommige wijken zijn gebouwd in de jaren '20 van de vorige eeuw toen Kenia nog een Britse kolonie was.

Terwijl de meeste huizen door de kolonialisten zijn gebouwd om overheidsmedewerkers te huisvesten in de buurt van hun werkplekken in het centrale zakendistrict, zijn er andere zoals Kaloleni die juist werden gebouwd om veteranen uit de Tweede Wereldoorlog te huisvesten. Wat echter het meest intrigerend is, is dat de meeste families hier al drie generaties lang wonen. De leden van 'Tarumbeta' komen uit deze wat wij in Nederland een 'achterstandswijk' zouden noemen.


Het doel van de groep is het creëren van bewustzijn in de eigen Keniaanse gemeenschap door middel van muziek en kunst in de vorm van infotainment. De groep gebruikt muziek als instrument vooral voor het mobiliseren van jongeren in de achterstandswijken van Nairobi. Door op deze manier aan gemeenschapsontwikkeling te werken hopen ze ook een bijdrage te kunnen leveren aan de armoedebestrijding in eigen land. Kinderen vanaf een jaar of zeven worden vaak letterlijk van de straat geplukt om onder leiding van de groep aan een betere toekomst te werken.

Inzet is in het algemeen gericht op het samenbrengen van kansarme jonge mensen en het delen van de eigen culturele waarden om zodoende vreedzaam samen te kunnen leven. Dat doet 'Tarumbeta' door middel van dansen, acteren, socialisatie en het promoten van integratie en het leren van levensvaardigheden. Zo wordt er specifiek gewezen op de gevaren van drugsmisbruik en aids.

De verschillende groepen bestaan ​​uit meer dan 40 leden, zowel mannen als vrouwen. Ze houden zich naast zang en dans ook nog bezig met verschillende vormen van theater. Door het organiseren van buitenlandse tournees wil de organisatie in Nairobi ook nationaal en internationaal samenwonen bevorderen. Wonen in een gastgezin in Borger is daar een belangrijk onderdeel van.

Als culturele dansgroep treden ze op tijdens lokale huwelijksceremonies, scholen maar tijdens diverse activiteiten van de Keniaanse overheid. Uiteindelijke doel is dat alle leden uiteindelijk in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Tarumbeta was al een paar keer eerder in Nederland te bewonderen en de leden onderhouden daardoor warme banden met ons land. Het publiek in Borger kan genieten van spetterende percussie, acrobatiek en wervelende dansvoorstellingen.