Polen Ensemble Wrocław

Lower Silesian Song and Dance Ensemble 'Wrocław' uit Polen werd opgericht in 1952. Zij vertegenwoordigen de Poolse regio Neder-Silezië. De groep heeft inmiddels al heel wat van de wereld gezien tijdens de ongeveer 2500 concerten, zowel in Polen als in het buitenland. De groep bestaat uit dansers, zangers en een eigen klein orkest.

Neder-Silezië is de naam van het westelijke deel van Silezië (het zuidwestelijke deel van Polen). De naam komt waarschijnlijk oorspronkelijk van de Slavische stam Ślężanie, die in de bergen rond Sleza woonde.

Als gevolg van de grote rijkdom aan ertsen en mineralen (goud, ijzer, edelstenen) en ook de vruchtbaarheid van de bodem ter plaatse is Neder-Silezië altijd de plaats van een grote rivaliteit tussen Polen, Tsjechen en Duitsers geweest.

De invloeden van al deze verschillende volken hebben een blijvende stempel gedrukt op de bezienswaardigheden en op de cultuur van de regio. De hoofdstad van Neder-Silezië is Wroclaw (in het Nederlands en in het Duits: Breslau).

De invloeden van al deze verschillende volken hebben een blijvende stempel gedrukt op de bezienswaardigheden en op de cultuur van de regio. Ook in hun dansen en kostuums zijn die verschillende invloeden zichtbaar. De uit 31 personen bestaande groep is al maandenlang met de voorbereiding voor hun bezoek aan het SIVO-festival in Orvelte bezig.