SIVO-festival noodgedwongen uitgesteld

Het laatste SIVO-festival in 2019 vond plaats in Orvelte

De kans dat het SIVO-festival eind juli door kon gaan was door de verschillende versoepelingen een behoorlijke stap dichterbij gekomen. Toch blijkt nog niet de hele folklore wereld, na 2,5 jaar van stilstand, klaar te zijn voor een herstart. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Belangrijkste reden is de aanhoudende onzekerheid die de coronapandemie overal in de wereld heeft veroorzaakt.

De buitenlandse folklore deelnemers hebben naast veel vragen ook veel aanvullende eisen t.a.v. hun veiligheid. Ieder land hanteert eigen nationale regels en de meeste deelnemers geven aan uit voorzorg niet meer bij gastgezinnen maar in groepsaccommodaties te willen worden ondergebracht.

Andersom zijn ook niet alle gastgezinnen even enthousiast om onbekende, wel of niet, gevaccineerde buitenlandse SIVO-deelnemers in huis te nemen. Omdat SIVO als organisatie niet aan deelnemers kan en mag vragen of ze wel of niet gevaccineerd zijn is het volkomen begrijpelijk dat er gastgezinnen zijn die geen enkel risico wensen te nemen en aangeven een jaartje over te willen slaan.

De organisatie van SIVO merkt verder dat het na twee corona-jaren lastig is om voldoende vrijwilligers te vinden. Slechts een deel van de totale vrijwilligersgroep is beschikbaar voor het SIVO-festival dat voor 29 t/m 31 juli gepland stond. Ook de Nederlandse folklore dansers  zijn er duidelijk nog niet klaar voor. Van de zeventig uitgenodigde groepen reageerden er slechts twee positief. Veel groepen zijn door Corona leden kwijtgeraakt en de angst zit er nog goed in.

Helaas moet het SIVO-bestuur nu voor het derde jaar op rij de 34e editie van ‘t SIVO-festival uitstellen. Borger moet nog een jaar langer wachten op de kennismaking met ‘t festival. In de tussentijd gaat de organisatie kijken naar een mogelijk andere opzet, minder afhankelijk van gastgezinnen en eventuele nieuwe corona-uitbraken.