SIVO op fietse deur Drenthe succesvol verlopen

De Polen genieten van Drenthe op de fiets

In de week voorafgaand aan het SIVO-festival 2019 hebben de buitenlandse deelnemers verschillende ontmoetingen met inwoners en toeristen in het algemeen en de deelnemers aan de Drentse Fiets4daagse in het bijzonder. Met elkaar fietsen, zingen, dansen en muziek maken dat is SIVO, Op Fietse deur Drenthe.

Mexico maakt kennis met fietsland Nederland.

Als centraal thema voor de culturele gemeente Midden-Drenthe staat de vrijheid centraal; de vrijheid om andere culturen te ontmoeten. Een project waarin de fiets symbool staat voor vrijheid; de fiets geeft iemand vrijheid. De vrijheid om anderen op te zoeken en te ontmoeten. Nieuwe dingen te zien en te ontdekken; je wereld wordt groter. Wat eerst nog onbekend is, wordt bekend.

Folkloregroepen uit Belarus, Polen, Servië en Mexico hebben op woensdag en donderdag een deel van de route van de Fiets4daagse meegefietst. Soms als groep maar ook samen met hun gastgezinnen. Onderweg was er tijd voor zang, dans en ontmoeting met de verschillende deelnemers aan de fiets4daagse en de inwoners van de dorpen. Ook werd er een indrukwekkend bezoek gebracht aan het Herinneringscentrum Westerbork.

Duidelijk onder de indruk van bezoek aan het Herinneringscentrum.

SIVO maakte hierbij gebruik van gehuurde fietsen en tandems. Door verschillende groepen werd er d.m.v. een videoblog verslag gedaan van de belevenissen onderweg en beelden van de voor hen nieuwe omgeving gemaakt. Die blogs zijn vervolgens op facebook en websites in binnen- en buitenland getoond.

Met je telefoon verslag doen van je fietstocht.


De Servische groep heeft via een redactioneel verhaal in een grote Servische krant verslag gedaan van fietsprovincie Drenthe en van hun optreden in finishplek Westerbork.

De Serven vermaken het publiek in fietsdorp Westerbork.

Succesvol waren ook de optredens langs de route van de Fiets4daagse bij z.g. ‘beleefposten’. In Oranje werd er o.a. samen met Syrische statushouders gekookt, hapjes gemaakt en natuurlijk gedanst. In Witteveen, op Landal Orvelter Marke, werd er een complete Fiesta Mexicana georganiseerd.


Fiesta Mexicana in volle gang.

Op de slotdag van de Fiets4daagse passeerden zo’n 3300 fietsers het dorp Orvelte. Daar moest gestempeld worden en was er de mogelijkheid om gratis de openingsmiddag van het SIVO-festival te bezoeken. Alle buitenlandse groepen traden op en er waren speciale activiteiten voor de kinderen, die o.a. met de Kidsroute Orvelte aandeden.

Deelnemers aan de Fiets4daagse kijken hun ogen uit.

Een groot deel van de deelnemers aan de Fiets4daagse kon op deze manier kennis maken met het Wereld Dans en Muziekfestival SIVO. Verschillende kwamen ’s avonds opnieuw naar Orvelte om de opening van SIVO mee te maken.

Belarus pauzeert bij een hunebed.