Turkse danseres na jaren herenigd met gastgezin

Zeynep Bayhan, centraal met kroon boven haar hoofd, SIVO 2006

Het ging niet helemaal zonder slag of stoot maar uiteindelijk is het gelukt om na achttien jaar Zeynep Bayhan (41 jaar) weer in contact te brengen met Henk Huizing (85) uit Emmen. Een door ruim 12.000 personen gelezen oproep op SIVO-facebook bracht het balletje aan het rollen.

De danseres verbleef in 2006 met haar groep ‘Anatolia Folk Dance Youth Association’ uit Ankara een kleine week in Sleen. Alleen dat laatste wist Zeynep niet meer zo goed. Alleen de naam van haar gastouders ‘Hank en Nani’ kon ze zich nog wel herinneren. Het echtpaar had grote indruk gemaakt en na zoveel jaar wilde ze toch wel heer erg graag weten hoe ’t inmiddels met ze ging.

Op 6  mei j.l. kwam het verzoek via internet (messenger) bij SIVO binnen. Communicatie verliep in eerste instantie in het Turks en gebroken Engels. Zo’n verzoek komt wel vaker voor maar de passie van Zeynep voor SIVO, haar gastouders en Nederland was wel zeer opvallend.

Anatolia Folk Dance Youth Association’ uit Ankara tijdens SIVO 2006

Zo’n zoekactie bewijst nog weer eens wat voor banden er tussen deelnemers en gastgezinnen kunnen ontstaan. Uit de administratie van SIVO Odoorn, die gelukkig goed bewaard is gebleven, bleek dat Zenep bij de familie Huizing aan het Vennetje een gastvrij onderkomen had gekregen. Alleen op dat adres woont tegenwoordig geen familie Huizing meer.

Henk Steenbergen uit Sleen wist gelukkig te melden dat de familie naar Emmen was verhuist ergens aan de Wilhelminastraat. Op dat moment besloot ook Radio Drenthe de zoektocht op te pakken. Een oproep leverde gelijk weer tientallen mogelijke adressen op. Ondertussen wist Zeynep niet wat haar overkwam. Ze verbaasde zich erover dat dit onderwerp nog steeds zo leeft onder de volgers van  SIVO.

Ondertussen moesten wij als SIVO haar het trieste nieuws melden dat ‘Nani’, oftewel Manny Huizing, inmiddels was overleden. Ze reageerde zeer emotioneel en vertelde dat ze het contact in de loop van de jaren helaas was kwijtgeraakt. Ook in haar leven was niet alles op rolletjes verlopen. De wens om Henk Huizing weer te spreken was alleen nog maar groter geworden.

Afgelopen maandag kwam bij Radio Drenthe de belangrijke tip binnen die er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat Henk Huizing en Zeynep Bayhan inmiddels al meerdere keren mailcontact hebben gehad. Voor Henk was het eerst nog wel even schakelen want hij had samen met zo’n vrouw in de loop der jaren zoveel ‘gastkinderen’ gehad. Foto’s van de danseres gemaakt tijdens het 22e SIVO-festival in 2006 deden de rest.

Zeynep Bayhan (in het midden met kroontje) tijdens het SIVO-gala van 2006

Zo wist Henk ons nog te vermelden dat de grote Turkse dansgroep midden in de nacht in Sleen arriveerde. Ze kregen een jongen en een meisje in huis.  Ze hadden twee slaapkamers ingericht maar de volgende ochtend bleek er één niet te zijn gebruikt. Henk: “Wij hadden geen idee of het ‘n stelletje was maar dachten dat samen in één bed wel goed zou gaan.”

Iedere ochtend tijdens het ontbijt nam het gezin de planning van de dag door. Iets waar Zeynep nu nog steeds aan moet denken. “Alles was zo goed georganiseerd bij SIVO en vooral de mensen waren zo warm en oprecht geïnteresseerd. Wij zijn door Henk en Manny overal mee naar toe genomen om b.v. kennis te maken met een echt Drents boerenbedrijf, we hebben door Orvelte gewandeld maar ook een bezoek gebracht aan ‘Herinneringscentrum Kamp Westerbork’. Allemaal herinneringen die ik de rest van mijn leven nooit zal vergeten,” aldus een steeds enthousiaster wordende Zeynep.

Henk wist verder nog te vertellen dat zijn vrouw, een echte Drent, de Turkse gasten verschillende Drentse woorden wist te leren.  Het feit dat hij na zoveel jaar nu weer contact heeft met de Turkse danseres vindt hij geweldig en hij is van plan om uitgebreid ‘bij te praten’.

Zeynep werkt tegenwoordig als schoolbegeleider op een basisschool is Istanbul. Ze geeft ook dansles aan kinderen en studenten maar zelf is ze niet meer aan een dansgroep verbonden. Na 2006 is ze nooit meer in ons deel van Europa geweest maar de hernieuwde contacten met Henk en SIVO hebben haar wel enorm geraakt. Zeynep: “Wie weet trek ik binnenkort de stoute schoenen aan en van Henk heb ik al begrepen dat hij in Emmen nog wel een slaapkamer over heeft!”

SIVO wil iedereen bedanken die in wat voor vorm dan ook aan deze zoektocht heeft meegewerkt. Het levert, in de beste SIVO-traditie, weer een prachtig verhaal op!