SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Spierdijk
Groep :Spierdijker Dansers
omschrijving :

 

De folkloristische dansgroep 'Spierdijker Dansers', opgericht in 1976, bestaat momenteel uit 50 leden. Ze dankt haar naam aan het West-Friese dorp Spierdijk dat 10 km ten westen van Hoorn is gelegen en 50 km ten noorden van Amsterdam.

 


De Spierdijker Dansers beschikken over een groep van zeven muzikanten waaruit per optreden een keuze wordt gemaakt. Zo worde o.a. de contrabas, verschillende violen en accordeons bespeelt.Gedanst wordt in het West-Friese uitgaanskostuum, dat door de betere boerenstand tijdens de zondagse kerkgang, verjaardagen, bruiloften en andere hoogtijdagen tussen 1950 en 1920 gedragen werd. 

 

 

De japonnen van de dames zijn van mooie hedendaagse stoffen gemaakt, uiteraard wel naar oude patronen en foto’s van hun grootouders. De hoofdbedekking van de dames bestaat uit een zilveren of gouden oorijzer met daarbij behorende sieraden en een geplooide kanten muts. Verder dragen zij een bloedkoralen of granaten ketting, een zilveren tasbeugel waaraan een met kralen gebreide tas is bevestigd en een chatalaine (met een schaar, speldenkussen en naaldenkoker). Aan de sieraden en de kleding kon men zien hoe rijk de boer was.

 

 

De heren dragen een zwart lakens pak, bestaande uit een kniebroek, slipjas en hieronder een gekleurd vest waarop de horlogeketting goed tot zijn recht komt. Een hoge zwarte zijden hoed en witte gebreide kniekousen maken het geheel compleet. Sommige heren dragen ook een chatalaine, waaraan een lakstempel, horloge, sleuteltje en een pijpenroder ofwel pijpuithaler hangt.

 

 

De kostuums worden tegenwoordig overdag natuurlijk niet meer gedragen maar doordat in ieder geval de Spierdijker Dansers zich blijven presenteren in hun West-Friese kostuums, hopen zij de traditie en het culturele erfgoed van hun eigen streek te bewaren. Ze treden regelmatig op in eigen land en zijn vele malen internationaal te bewonderen geweest met hun programma bestaande uit walsen, polka’s, menuet ’s en boerendansen.

 

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker