Historie

Wereld Dans en Muziek Festival SIVO

Het SIVO Wereld Dans en Muziek Festival, voorheen het SIVO Internationaal Folkloristisch Dansfestival, is een festival met zang, dans en kleurrijke klederdrachten, en vele authentieke muziekinstrumenten. Het wordt in de zomer van 1985 voor de eerste keer in Odoorn georganiseerd door de Stichting Internationale Volksculturen Odoorn (SIVO).

Het SIVO-festival in de jaren tachtig.

Dit vijfdaagse festival vindt plaats in de openlucht maar bij slecht weer wordt uitgeweken naar overdekte podia en een tent. Naast het festival is er ook een folkloristische markt en een speciaal programma voor kinderen.

Dit evenement, dat mogelijk wordt gemaakt door veel vrijwilligers, is met jaarlijks 18 tot 20 buitenlandse groepen uitgegroeid tot het grootste folklore-festival van Nederland en behoort daarmee tot de grootste in zijn soort binnen Europa. SIVO is lid van het in Wenen gevestigde CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d’Arts Traditionnels; Internationale Organisatie voor Volkskunst).

De gala-voorstelling voor zo’n 2500 toeschouwers.

In 2009 viert het festival zijn zilveren jubileum o.a. met het bouwen van een speciaal Afrikadorp. Het geheel vormt een nederzetting en bestaat uit vijf originele Afrikaanse hutten, een bar met vuurplaats en een Afrikaanse markt. Het festival ontvangt hiervoor een bijdrage van het VSBfonds. Ook is er een tentoonstelling over de geschiedenis van het festival, met onder andere een verzameling cadeaus die door de dansgroepen vanuit de hele wereld zijn meegebracht naar Odoorn.

Het Afrikadorp tijdens het 25e SIVO-festival in 2009.

In november 2012 maakt voorzitter Rene Wiggers bekend dat het festival kampt met een groot tekort aan vrijwilligers en dat de 29ste editie in 2013 wellicht geen doorgang kan hebben. Het probleem wordt opgelost en in 2014 viert het festival zijn 30-jarig bestaan met verschillende activiteiten, zo wordt er een kunstwedstrijd gehouden en is er een speciaal programma op het plein bij de kerk. Ook wordt het SIVO-jubileumboek gepresenteerd.

In januari 2015 wordt bekendgemaakt dat de naam van het festival veranderd in het SIVO, Wereld Dans en Muziek Festival. Op 30-11-2016 lijkt het doek na 32 jaar definitief te vallen vanwege tegenvallende inkomsten en dalende aantallen gastgezinnen en vrijwilligers. Daarmee komt er een (voorlopig) einde aan een tweeëndertig jarige traditie.

Het SIVO-festival op de Brink van Orvelte, zomer 2019.

In december 2018 presenteert een nieuwe stichting SIVO (Stichting Internationale Volkeren Ontmoeting) plannen voor een terugkeer van het festival in Orvelte en gaat samenwerken met onder meer de Drentse Fietsvierdaagse, het Drents Landschap en Culturele Gemeente van Drenthe . SIVO vindt daarom ook plaats in de week van het fietsevenement tussen 15 en 22 juli. Er is o.a. voor Orvelte gekozen, vanwege het prachtige decor van het monumentendorp.

M.i.v. 2020 keert het SIVO-festival terug naar de gemeente Borger-Odoorn. Op de terreinen van het Esdal College in Borger, gelegen aan de hoofdstraat van de Hunebedcity vindt van 31 juli t/m 2 augustus 2020 de 34e editie plaats.

Het huidige festivalterrein midden in het groene hart van Borger.