Historie

Wereld Dans en Muziek Festival SIVO

Het SIVO Wereld Dans en Muziek Festival, voorheen het SIVO Internationaal Folkloristisch Dansfestival, is een festival met zang, dans en kleurrijke klederdrachten, en vele authentieke muziekinstrumenten. Het wordt in de zomer van 1985 voor de eerste keer in Odoorn georganiseerd door de Stichting Internationale Volksculturen Odoorn (SIVO).

Het SIVO-festival in de jaren tachtig.

Dit vijfdaagse festival vindt plaats in de openlucht maar bij slecht weer wordt uitgeweken naar overdekte podia. Naast het festival is er ook een folkloristische markt en speciaal programma voor kinderen.

Dit evenement, dat mogelijk wordt gemaakt door veel vrijwilligers, is met jaarlijks 18 tot 20 buitenlandse groepen uitgegroeid tot het grootste folklore-festival van Nederland en behoort daarmee tot de grootste in zijn soort binnen Europa. SIVO is lid van het in Wenen gevestigde CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d’Arts Traditionnels; Internationale Organisatie voor Volkskunst).

De gala-voorstelling voor zo’n 2000 toeschouwers.

In 2009 vierde het festival zijn zilveren jubileum o.a. met het bouwen van een speciaal Afrikadorp. Het geheel vormt een nederzetting en bestaat uit vijf originele Afrikaanse hutten, een bar met vuurplaats en een Afrikaanse markt. Het festival kreeg hiervoor een bijdrage van het VSBfonds. Ook was er een tentoonstelling over de geschiedenis van het festival, met onder andere verzameling cadeaus die door de dansgroepen vanuit de hele wereld zijn meegebracht naar Odoorn.

Het Afrikadorp tijdens het 25e SIVO-festival in 2009.

In november 2012 maakte voorzitter Rene Wiggers bekend dat het festival kampte met een groot tekort aan vrijwilligers en dat de 29ste editie in 2013 wellicht geen doorgang kon hebben. Het probleem werd opgelost en in 2014 vierde het festival zijn 30-jarig bestaan met verschillende activiteiten, zo werd er een kunstwedstrijd gehouden en was er een speciaal programma op het plein bij de kerk. Ook werd een jubileumboek gepresenteerd.

In januari 2015 wordt bekendgemaakt dat de naam van het festival veranderd in het SIVO Wereld Dans en Muziek Festival. Op 30-11-2016 lijkt het doek na 32 jaar definitief te vallen vanwege tegenvallende inkomsten en dalende aantallen gastgezinnen en vrijwilligers. Daarmee komt er een (voorlopig) einde aan een twee├źndertig jarige traditie.

In december 2018 presenteert een nieuwe stichting SIVO (Stichting Internationale Volkeren Ontmoeting) plannen voor een terugkeer van het festival in Orvelte en gaat samenwerken met onder meer de Drentse Fietsvierdaagse, het Drents Landschap en Culturele Gemeente van Drenthe . SIVO vindt daarom ook plaats in de week van het fietsevenement tussen 15 en 22 juli. Er is o.a. voor Orvelte gekozen, vanwege het prachtige decor van het monumentendorp.

Bedoeling is dat het festival ‘bescheiden start’, zegt impresario Geert Nijhof. “We beginnen eerst maar eens met zo’n acht dansgroepen, met zo’n 200 buitenlandse gasten die opnieuw ondergebracht worden in gastgezinnen.”