SIVO Festival SIVO Festival
SIVO Festival
Datum:
3 t/m 7 augustus 2016

Locatie:
De Goorns 28
7873 AM Odoorn

SIVO Festival
SIVO
Postbus 5
7873 ZG Odoorn
info@sivofestival.nl

SIVO Festival
Nederlands Espa´┐Ża Deutsch English

Folklore-groepen uit de hele wereld!

 

 

 

Land :Nederland
Plaats :Lewedorp
Groep :Ons Boeregoed
omschrijving :

 

Nederland

Ons Boeregoed

www.ons-boeregoed.nl

 


Ons Boeregoed is een vereniging tot instandhouding van het Zeeuws cultureel erfgoed. De vereniging is op 8 maart 1990 opgericht te Kruiningen en heeft als hoofddoel om de unieke klederdrachten van Zeeland voor het nageslacht te bewaren. Daarnaast probeert de vereniging oude Zeeuwse gebruiken in ere te houden of waar mogelijk in ere te herstellen. Ook tracht ze de Zeeuwse dialecten te bewaren. Daarom wordt er op alle bijeenkomsten Zeeuws dialect gesproken.

 

Zeeland had vroeger een grotere verscheidenheid in klederdrachten dan de overige Nederlandse provincies. Deze verscheidenheid is ontstaan door het geringe contact tussen de verschillende eilanden en streken, waardoor iedere dracht zich op zijn eigen manier kon ontwikkelen. In Ons Boeregoed zijn alle 13 drachten van de voormalige Zeeuwse eilanden / streken vertegenwoordigd. Niet alleen de laatstgedragen drachten zijn vertegenwoordigd maar ook enkele uit de periode rond 1850 en 1900.

 

De dansgroep van Ons Boeregoed bestaat al sinds 1991. In het begin werden er voornamelijk oude, bekende dansen gedanst zoals de Veleta, de Kruispolka en de Bernhardtswals.

 

Na verloop van tijd ging de leidster van de groep zelf dansen maken op reeds bestaande melodieën. Voorbeelden van deze dansen zijn de Boeregoedpolka, Korenbloemen blauw, de Baspolka en de Second Walz. De vereniging kent naast het volksdansen ook nog vele andere activiteiten zoals het bakken van de bekende Zeeuwse babbelaars, het geven van klederdrachtshows en bestaat er binnen de vereniging een eigen koor en een toneelvereniging.

 

Momenteel telt de dansgroep 20 leden. Elke dinsdag wordt er geoefend in 't Zael'of. De groep treedt regelmatig op bij diverse evenementen in en buiten de provincie. In het buitenland heeft de groep opgetreden in België, Duitsland (Neurenberg) en al tweemaal in circus Krone te München (D). Uiteraard dragen de leden tijdens alle optredens de Zeeuwse klederdracht. 

   

SIVO Festival


SIVO Festival
Weervergelijker