Folkloristische Dansgroep Hellendoorn Nederland

Hellendoorn is een plaats met bijna 6.500 inwoners in de gelijknamige gemeente in de provincie Overijssel. De ‘Folkloristische Dansgroep Hellendoorn’, opgericht in 1955, komt met twee dansgroepen naar Borger. Het publiek kan daarbij genieten van traditionele Nederlandse folklore en dans uit de jaren ’30-’40.

Om met dat laatste te beginnen. Ze noemen zich ‘De Naobers’ en bestaan als speciaal onderdeel van de moedervereniging vanaf 2015. De dansen die hier worden geleerd zijn uit de periode 1930-1940, denk aan de Veleta, de Bernardwals maar ook dansen overgevlogen uit Amerika, de Boomps-A-Daisy, de Teton Mountain stomp, Boston two Step en de Cindy Swing.

De Naobers

De leden proberen zoveel mogelijk authentieke kleding te dragen uit die tijd met bijbehorende hoedjes en natuurlijk de vrolijke muziek komt ook uit die tijd. Denk daarbij aan liedjes van de Ramblers, Eddie Christiani, Johnny Jordaan en Annie de Reuver. Op dit moment telt de groep ‘De Naobers’ negen verschillende dansparen.

De andere groep die namens Hellendoorn naar Drenthe komt wordt de ‘boeren’ genoemd en het repertoire bestaat uit ‘Nederlandse’ dansen. Het zijn oude dansen, maar ook dansen die op muziek van soms wel 100 jaar geleden van een nieuwe choreografie zijn voorzien.

De Boeren

De meeste dansen komen uit de regio Twente zoals de ‘Driekusman, Hoaksebarger en smiet oe wief weg’. Deze kunt u ook in Duitsland net over de grens tegenkomen. De leden wonen immers in het grensgebied en vroeger brachten de marskramers, muzikanten of familieleden deze dansen mee uit Duitsland of andersom. Muziek en dans kennen geen grenzen.

Een ‘Spaanse wals, Veleta, Rozen wals en een Olde step’ zijn bijvoorbeeld dansen die door heel Nederland maar ook ver daarbuiten worden gedanst. We kennen natuurlijk ook wel dansen uit bijvoorbeeld Friesland. De ‘Simmermoarnwals’ is daar een voorbeeld van. En wat dacht u van de ‘Utrechtse- of Keperen Schots of een Hakke Toone’.

De dansleiders zoeken in oude boekjes of gaan naar een bijscholingscursus om de groep weer iets nieuws te leren zodat alle dansers betrokken en gemotiveerd blijven. Totaal heeft de ‘Folkloristische Dansgroep Hellendoorn’ keus uit ruim 40 dansen. Eén daarvan de ‘Czechenpolka’, is door een toenmalige dansleidster zelf gemaakt ter gelegenheid van een jubileum van de Helderse Harmonie, zodat de groep en de Harmonie samen een uitvoering konden geven.